Ρωσική αντίδραση σε σαουδαραβικό ελιγμό για το Συριακό

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε την συνάντηση των κυριότερων ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης στο Ριάντ, βλέποντας σε αυτήν μια προσπάθεια των συμμετεχόντων να μονοπωλήσουν “το δικαίωμα να ομιλούν εξ ονόματος ολόκληρης της συριακής αντιπολίτευσης”.

“Παρά τις προσπάθειες των Σουδαράβων συναδέλφων μας, η σύνοδος στο Ριάντ δεν αντιπροσώπευε μακράν τη συριακή αντιπολίτευση”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, διευκρινίζοντας πως “ένα μεγάλο μέρος των αντιτιθέμενων αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν αυτή τη συνάντηση γιατί δεν ήθελαν να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι με εξτρεμιστές και τρομοκράτες”.

“Δεν μπορούμε να δεχθούμε την απόπειρα της ομάδας αυτής που συναντήθηκε στο Ριάντ να ιδιοποιηθεί το δικαίωμα να ομιλεί εξ ονόματος ολόκληρης της συριακής αντιπολίτευσης”, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Οι κυριότερες ομάδες της πολιτικής και ένοπλης αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν την Πέμπτη στο Ριάντ ότι συμφώνησαν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με τη συριακή κυβέρνηση, όμως απαίτησαν την αποχώρηση του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ μαζί με την έναρξη μιας ενδεχόμενης περιόδου μετάβασης.

Περίπου είκοσι άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης, που δεν αμφισβητούν την κυβέρνηση Άσαντ, συναντήθηκαν την Τετάρτη στη Δαμασκο, ενώ κουρδικές και αραβικές ομάδες συναντήθηκαν στη βορειοανατολική Συρία προκειμένου να επεξεργαστούν ένα σχέδιο πολιτικής μετάβασης.

“Οποιαδήποτε συμφωνία για μια πολιτική διευθέτηση δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα μιας συμφωνίας ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ που επαναλαμβάνει πως “μόνο ο συριακός λαός μπορεί να αποφασίσει την τύχη της Συρίας”.

Sputnik, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο,Μόσχα, Ρωσία

ViaDiplomacy Newsroom