Ρωσική άσκηση στρατηγικού βομβαρδισμού με 20 αεροσκάφη Tu-160, Tu-95MS και Tu-22M3 (Vid.)

Άσκηση καταστροφής στόχων με πυραύλους cruise Kh-55SM (AS-15B) και Kh-55 (AS-15A), πραγματοποίησαν 20 στρατηγικά βομβαρδιστικά της Ρωσικής Αεροπορίας στην ρωσική Άπω Ανατολή. Συνολικά 20 αεροσκάφη τύπου Tu-160, Tu-95MS και Tu-22M3 έπληξαν στόχους σε πεδίο βολής της Δημοκρατίας της Κόμης στην βόρειο δυτική Σιβηρία και στην χερσόνησο της Καμτσάκα στην ρωσική Άπω Ανατολή.

Τα βομβαρδιστικά απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Engels 2 η οποία βρίσκεται στην περιοχή Saratov κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με το Καζακστάν. Τα αεροσκάφη διένυσαν 2000 και 7000 χλμ από την βάση τους πραγματοποιώντας ουσιαστικά δύο αποστολές.

Η πρώτη αφορούσε την καταστροφή στόχων σε μια περιοχή που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της ρωσικής επικράτειας στον Ειρηνικό Ωκεανό και η δεύτερη αφορούσε την καταστροφή στόχων στην βόρεια Σιβηρία σε μια περιοχή που αρχίζει να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Κρεμλίνο αφού πρόσφατα δημιουργήθηκε μια νέα Στρατιωτική Διοίκηση η οποία θα έχει ως περιοχή αρμοδιότητας της την Αρκτική όπου η Ρωσία φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τους ενεργειακούς πόρους της καθώς και το βόρειο πέρασμα για τα εμπορικά πλοία.

Τα ρωσικά βομβαρδιστικά έπληξαν συνολικά 20 στόχους, πραγματοποίησαν προσγειώσεις σε βοηθητικά αεροδρόμια ώστε τα πληρώματα τους να ασκηθούν σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης αλλά και πραγματοποίησης επιχειρήσεων από αεροδρόμια διασποράς.

Επιπλέον τα 20 αεροσκάφη τύπου Tu-160, Tu-95MS και Tu-22M3 πραγματοποίησαν ασκήσεις εναέριου ανεφοδιασμού καθώς και νυκτερινής ναυτιλίας. Tα 20 βομβαρδιστικά συνεργάστηκαν με αεροσκάφη Su-27SM Flanker, Mig-31BM Foxhound ενώ το ιπτάμενο ραντάρ Α-50U Mainstay συντόνιζε την άσκηση.

Εκτός από τις αποστολές βομβαρδισμού η άσκηση περιελάμβανε σενάριο έρευνας και διάσωσης πληρωμάτων, τα οποία χρειάστηκε να εγκαταλείψουν κάποιο από τα βομβαρδιστικά που συμμετείχαν.

Στο τμήμα αυτό της άσκηση συμμετείχαν ελικόπτερα Mil Mi-8 και αεροσκάφη An-12 Cub. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 60 έξοδοι από τα αεροσκάφη που συμμετείχαν στην άσκηση

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.