Ρωσική “επίθεση” στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα των στρατιωτικών του ΝΑΤΟ

Ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης με την Δύση αναπτύσσει η Ρωσία αξιοποιώντας τις αδυναμίες των νέων τεχνολογιών και την ευρύτατη διάδοση των κινητών τηλέφωνων σύμφωνα με ΝΑΤΟικούς στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Πιο αναλυτικά όπως αναφέρουν ΝΑΤΟικές πηγές η Ρωσία πρόσφατα πραγματοποίησε μια επιχείρηση παγίδευσης των κινητών έξυπνων τηλεφώνων στρατιωτικών αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Στόχος της επιχείρησης ήταν η απόκτηση πολύτιμων προσωπικών πληροφοριών, η χειραγώγηση των θυμάτων και την εκτίμηση του μεγέθους των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Οι δυτικές πηγές πληροφόρησης αναφέρουν ότι στην επιχείρηση πραγματοποιήθηκε εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας που δεν θα μπορούσε να το διαθέτει πολίτης ή κάποια οργάνωση παρά μόνο κρατικές υπηρεσίες. Η επιχείρηση στοχοποίησε τους 4.000 άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν σε ασκήσεις στην Πολωνία και στις Βαλτικές χώρες.

Μεταξύ αυτών ήταν και ένας Αμερικανός Αντισυνταγματάρχης Christopher L’Heureux, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης άσκησης αντιλήφθηκε ότι το έξυπνο κινητό του είχε υπονομευτεί.

Το ίδιο είχε συμβεί σε έξι ακόμη στρατιώτες της μονάδας του. Όπως σημείωσε ο Αντισυνταγματάρχης οι επιτιθέμενοι προσπάθησαν να εντοπίσουν την γεωγραφική θέση του και της μονάδας του κατά την διάρκεια της άσκησης και να εκτιμήσουν τον αριθμό των στρατιωτών που στάθμευαν στις νέες ΝΑΤΟικές βάσεις στην Πολωνία και στις Βαλτικές χώρες.

Ο εντοπισμός των κινητών τηλεφώνων των ΝΑΤΟΙΚών στρατιωτικών πραγματοποιήθηκε με φορητές κεραίες τις οποίες οι Ρώσοι τις μετέφεραν πλησίον των συνόρων των Βαλτικών χωρών.

Σχεδόν καθημερινά το ΝΑΤΟ καταγράφει περιστατικά παραπλάνησης, χειραγώγησης, εκφοβισμού, των στρατιωτικών του στις περιοχές της Πολωνίας και της Βαλτικής. Η εκστρατεία αυτή δεν έχει προηγούμενο και έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό του ΝΑΤΟ το οποίο αναζητεί τρόπους εξουδετέρωσης της νέας απειλής.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.