Η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών έτοιμη να αντιμετωπίσει τον «πόλεμο του πετρελαίου»

O Μιχαήλ Φραντκόβ, επικεφαλής της ρωσικής Foreign Intelligence Service (SVR) προειδοποιεί ότι η Μόσχα είναι ενήμερη για τις κινήσεις των ΗΠΑ να εκδιώξουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν από την εξουσία.

Ο Φραντκόβ δήλωσε σύμφωνα με το Russia Today ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της επιδιώκουν μια πολιτική αλλαγή στη Ρωσία επιβάλλοντας κυρώσεις εναντίον της χώρας και υπονομεύοντας το ρούβλι με το να διαμορφώνουν τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου. Παράλληλα επισήμανε ότι η πτώση της τάξης του 30% στις τιμές του πετρελαίου οφείλεται στις αμερικάνικες οικονομικές κυρώσεις και ότι οι χαμηλές τιμές στο βασικότερο από τα ρωσικά εξαγωγικά προϊόντα ρίχνουν το ρούβλι που έχει χάσει μέχρι τώρα το 39% της αξίας του σε σχέση με το δολάριο.

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου έχουν εμφανίσει στα διεθνή ΜΜΕ σενάρια συνομωσιολογίας που υποοστηρίζουν ότι η Σαουδική Αραβία διεξάγει τον «πόλεμο του πετρελαίου» σε συνεργασία με τις ΗΠΑ για να πλήξουν τα συμφέροντα δυο κοινών εχθρών, της Ρωσίας και του Ιράν. Το Ριάντ ίσως επιδιώκει να τιμωρήσει τη Μόσχα για τη στήριξη που παρέχει στο καθεστώς της Δαμασκού και να αποκτήσει πλεονέκτημα σε βάρος του Ιράν, ενός παραδοσιακού περιφερειακού αντιπάλου. Οι ΗΠΑ από την πλευρά ίσως να θέλουν να υπονομεύσουν τη Ρωσία για τις κινήσεις στην κρίση της Ουκρανίας και να θέλουν να πιέσουν την Τεχεράνη για προχωρήσει σε συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.