Ρωσική Πρεσβεία: Η Μόσχα δεν ασκούσε και δεν ασκεί πολιτικές πιέσεις στην ελληνική δικαιοσύνη

Η ρωσική πλευρά δεν ασκούσε ποτέ και δεν πρόκειται να ασκεί πολιτικές πιέσεις στην ελληνική δικαιοσύνη, ξεκαθαρίζει σε ανάρτησή της στο Twitter η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα.
«Η ρωσική πλευρά δεν ασκούσε ποτέ και δεν πρόκειται να ασκεί πολιτικές πιέσεις στην ελληνική δικαιοσύνη, ούτε για την έκδοση στη Ρωσία του υπηκόου της Αλεξάντρ Βίννικ, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες στη χώρα μας για εγκληματικές πράξεις, ούτε με κάποια άλλη αφορμή.
Καλούμε τρίτους να μην διαστρεβλώνουν την ουσία των δηλώσεών μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πριν από λίγες ημέρες, επισημαίνεται, οι συνήγοροι του Αλεξάντερ Βίνικ, αποκαλούμενου «Mr. Bitcoin» (ο οποίος πραγματοποιεί εδώ και 90 ημέρες απεργία πείνας), κατήγγειλαν συστηματικές παραβιάσεις του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, στον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και στην ίδια τη ζωή.
Ο 39χρονος Ρώσος, ο οποίος φέρεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας να ξέπλενε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που προέρχονταν από εκβιάσεις μετά από κυβερνοεπίθεσεις και απαίτηση λύτρων, εκζητείται από ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία.
Ο ίδιος, αν και αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται, έχει συναινέσει στην έκδοσή του στη Ρωσία όπου βρίσκεται η καρκινοπαθής σύζυγός του και τα δύο ανήλικα παιδιά του που στην ουσία, όπως λέει, έχουν μείνει ορφανά.
Με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία υποστηρίζει ότι δεν τον συνδέει τίποτε και επιμένει πως σε περίπτωση έκδοσης του σε αυτές κινδυνεύει η ζωή του, καθώς θεωρεί ότι θέλουν να τον μετατρέψουν σε εργαλείο του πολέμου πληροφοριών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας
Ο Mr. Bitcoin διαμαρτύρεται για την παράνομη, όπως υποστηρίζει, κράτησή του στη χώρα μας η οποία ξεπερνά πλέον τους 18 μήνες, δηλαδή το ανώτατο χρονικό όριο προφυλάκισης που προβλέπεται από το σύνταγμα.
Οι συνήγοροί του, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Τιμοφέι Μουσάτωφ, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν, παρουσίασαν βίντεο με δηλώσεις του εκζητούμενου ο οποίος αναρωτιέται υπό ποιο καθεστώς κρατείται («είμαι αιχμάλωτος πολέμου;
Όμηρος;
Είμαι φυλακισμένος με ένα αδιανόητο καθεστώς…») καθώς και φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται εμφανώς καταβεβλημένος καθώς έχει απολέσει το 30% του βάρους του.
Όπως καταγγέλλουν οι συνήγοροι του παρόλο που οι γιατροί ζητούν να υποβληθεί σε συγκεκριμένες εξετάσεις, η μεταφορά του σε νοσοκομείο έχει «κολλήσει» στο μεταγωγών.
Σύμφωνα με τους συνηγόρους του 39χρονου, αν και η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί ότι ο εντολέας τους μπορεί να εκδοθεί και στις τρεις χώρες που τον εκζητούν εδώ και περίπου δυο μήνες, το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο έχει τον τελευταίο λόγο, δεν αποφασίζει που θα τον παραδώσει ενώ παράλληλα αρνείται να τους δεχτεί.
Οι Ζωή Κωνσταντοπούλου και Τιμοφέυ Μουσάτωφ τονίζουν ότι ο 39χρονος κρατείται στη χώρα μας εδώ και 19 μήνες, με αφορμή τα αιτήματα έκδοσης, καθώς δεν του αποδίδεται κατηγορία από τις ελληνικές αρχές ενώ δεν του έχει επιβληθεί κάποια ποινή.

(πηγή: bankingnews.gr)

ViaDiplomacy Newsroom