Ρωσικό ΥΠΕΞ: Ο Αμερικανός πρέσβης στην πΓΔΜ καθοδήγησε δωροδοκίες και εκβιασμούς βουλευτών

“Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην “Μακεδονία”, Τζες Μπέιλι, καθοδήγησε ντε φάκτο την ψηφοφορία για την κατ’ αρχήν έγκριση των συνταγματικών αλλαγών στη Βουλή της πΓΔΜ, με την αναγκαία πλειοψηφία να εξασφαλίζεται “με οκτώ ψήφους οι οποίες ήταν αποτέλεσμα εκβιασμών, απειλών και δωροδοκίες βουλευτών της αντιπολίτευσης”, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

“Τρεις εξ αυτών των βουλευτών – εντελώς τυχαία – απελευθερώθηκαν την ημέρα της ψηφοφορίας ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση, καθώς εντός του γραφείου του ειδικού εισαγγελέα τούς υποσχέθηκαν ελευθερία σε αντάλλαγμα για την “σωστή ψήφο”, ενώ έγιναν και διεφθαρμένες οικονομικές προτάσεις. Οι βουλευτές βρίσκονταν κλειδωμένοι σε γραφεία, τους είχαν αφαιρεθεί τα κινητά τους τηλέφωνα, πιθανόν στο πνεύμα των ευρωπαϊκών δημοκρατικών πρακτικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ βρισκόταν στο κτήριο της Βουλής μέχρι τι τέλος της συνεδρίασης, πράγμα που δεν αφήνει αμφιβολίες για το ποιος καθοδηγούσε τη διαδικασία”, προσθέτει ακόμη η ρωσική διπλωματία.

Η Ρωσία τονίζει ότι θεωρεί το όλο περιστατικό αποτελεί “ευθεία παραβίαση κάθε κανόνα και διεθνούς νόρμας” και δεν αναγνωρίζει στην “βρώμικη χειραγώγηση που έλαβε χώρα” την πραγματική βούληση των βουλευτών της πΓΔΜ.

“Με τη συνταγματική ονομασία”

H Μόσχα εμμένει εξάλλου στη στάση της να αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία, δηλαδή ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, όπως ανέφερε η ρωσική διπλωματική αποστολή στα Σκόπια.

“Η Ρωσία αναγνώρισε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας υπό το συνταγματικό της όνομα πριν από 26 χρόνια και δεν αλλάζει τη θέση της” αναφέρεται σε ανάρτηση, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, της ρωσικής πρεσβείας στα Σκόπια.

ViaDiplomacy Newsroom