Ρωσικό ΥΠΕΞ: Θα υπάρξουν αντίμετρα αν οι ΗΠΑ εκσυγχρονίσουν το ραντάρ τους στη Νορβηγία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η Μόσχα μπορεί να λάβει αντίμετρα αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν με τον εκσυγχρονισμό του ραντάρ στην κοινότητα Βάρντο της Νορβηγίας Globus 2.

Ο σταθμός Globus 2 που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ στο νησί της Αρκτικής Βαρντό βρίσκεται μόλις 50χλμ. από τα σύνορα με τη Ρωσία και στελεχώνεται από υπαλλήλους της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Νορβηγίας.

Διαβάστε επίσης: Η «επίθεση» 11 Sukhoi-24 σε ραντάρ της Νορβηγίας το 2018

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Μαρία Ζαχάροβα η Μόσχα έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι η εγκατάσταση ραντάρ θα χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία κατά της Ρωσίας. Πρόσθεσε επίσης ότι ο σταθμός του ραντάρ θα γίνει τμήμα του αμερικανικού αντιβαλλιστικού πυραυλικού συστήματος. Σημείωσε δε ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί διαβουλεύσεις για το ζήτημα με τις νορβηγικές αρχές.

«Υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι το ραντάρ θα παρακολουθεί συγκεκριμένα τη ρωσική περιοχή και θα γίνει μέρος του παγκόσμιου δικτύου πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ» δήλωσε η Ζαχάροβα.

«Είναι εμφανές ότι οι στρατιωτικές προετοιμασίες αυτού του είδους, κοντά στα ρωσικά σύνορα, ή άλλα σύνορα δεν μπορούν να αγνοηθούν από τη χώρα μας ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ανάλογα, εξετάζουμε αντίμετρα που θα ληφθούν για τη διασφάλιση της δικής μας ασφάλειας» υπογράμμισε.

Τον Απρίλιο του 2016 οι νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν τον εκσυγχρονισμό του σταθμού ο οποίος και προγραμματίστηκε για την περίοδο 2017-2020. Η εγκατάσταση αναμένεται να περιλαμβάνει ακόμα ένα ραντάρ.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε σημειώσει, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να ενισχύσουν τη στρατιωτικής τους παρουσία στην Αρκτική και να δημιουργήσουν μια νέα στρατιωτική θέση που θα ειδικεύεται σε υποθέσεις της Αρκτικής, προκειμένου να αντιμετωπίσουν «τις ενέργειες της Ρωσίας στη Βόρεια Θάλασσα».

(πηγή: sputniknews.gr)

ViaDiplomacy Newsroom