Ρωσικό ΥΠΕΞ: Θα αναγκαστούμε να απαντήσουμε με αντίποινα στην απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει με αντίποινα στην απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. 

«Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι μια ριζική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας την δήλωση της ηγεσίας της Φινλανδίας που το πρωί της Πέμπτης τάχθηκαν υπέρ της άμεσης ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Επίσημα, ωστόσο, η πρόταση της χώρας ανακοινώνεται το Σαββατοκύριακο. 

Στον απόηχο της είδησης, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας αποτελεί «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία.  Ερωτηθείς ποια μορφή θα έχει η απάντηση της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία επέκτασης του ΝΑΤΟ, «ο βαθμός στον οποίο η στρατιωτική υποδομή θα πλησιάσει τα σύνορά μας». Έκανε επίσης λόγο για «συμμετρική απάντηση». 

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν όμως πιο αιχμηρή, προειδοποιώντας για «στρατιωτικά αντίποινα». «Η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει με αντίποινα, τόσο στρατιωτικής-τεχνικής φύσεως όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει να προκύπτουν απειλές για την εθνική της ασφάλεια», γνωστοποίησε. 

Νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και σταθερός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναφέρθηκε εκ νέου σε «πόλεμο δια αντιπροσώπου» της Ρωσίας με τη Δύση, προειδοποιώντας ότι ένας τέτοιος πόλεμος μπορεί να καταλήξει σε ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ και τελικά σε πυρηνικό πόλεμο. 

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom