Ρώσοι, Αρμενική διασπορά και αυτονομιστές του Καραμπάχ εναντίον του Πρωθυπουργού της Αρμενίας – Θα βρει στήριξη από τον Αλίεφ ο Πασινιάν;

Χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν για να διαμαρτυρηθούν για τις «παραχωρήσεις» της κυβέρνησης στο Αζερμπαϊτζάν μετά τη νίκη του Μπακού στον 2ο πόλεμο του Καραμπάχ

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν ότι σχεδιάζει να παραχωρήσει όλο το Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν, αφού είπε στους νομοθέτες τον περασμένο μήνα ότι «η διεθνής κοινότητα καλεί την Αρμενία να μειώσει τις απαιτήσεις για το Καραμπάχ».

Την Κυριακή, αρκετές χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, εμποδίζοντας την κυκλοφορία σε όλο το κέντρο του Ερεβάν. Οι διαδηλωτές φώναξαν ζητώντας από τον Πασινιάν να παραιτηθεί, με πολλούς να κρατούν πλακάτ που έγραφαν «Καραμπάχ».

Ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου και ηγέτης της αντιπολίτευσης Ishkhan Sagatelyan δήλωσε: «Οποιοδήποτε πολιτικό καθεστώς του Καραμπάχ εντός του Αζερμπαϊτζάν είναι απαράδεκτο για εμάς».

«Ο Πασινιάν πρόδωσε την εμπιστοσύνη του κόσμου και πρέπει να φύγει», είπε στους δημοσιογράφους στη συγκέντρωση, προσθέτοντας ότι το κίνημα διαμαρτυρίας «θα οδηγήσει στην ανατροπή της κυβέρνησης στο εγγύς μέλλον». Απευθυνόμενος στο πλήθος, ανακοίνωσε, «μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής θα ξεκινήσει τη Δευτέρα».

«Καλώ όλους να ξεκινήσουν απεργίες. Καλώ τους μαθητές να μην παρακολουθήσουν μαθήματα. Η κυκλοφορία θα αποκλειστεί πλήρως στο κέντρο του Ερεβάν».

«Απειλή αναταραχής»

Το Σάββατο, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας της Αρμενίας προειδοποίησε για «πραγματική απειλή μαζικής αναταραχής στη χώρα».

Τον Απρίλιο, ο Πασινιάν και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ συναντήθηκαν για σπάνιες συνομιλίες με τη μεσολάβηση της ΕΕ στις Βρυξέλλες, μετά τις οποίες ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών τους να «αρχίσουν προπαρασκευαστικές εργασίες για ειρηνευτικές συνομιλίες».

Η συνάντηση έλαβε χώρα μετά από μια ένταση στο Καραμπάχ στις 25 Μαρτίου που είδε το Αζερμπαϊτζάν να καταλαμβάνει ένα στρατηγικό χωριό στην περιοχή υπό την ευθύνη των Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων.

Το Μπακού κατέθεσε στα μέσα Μαρτίου το σύνολο των προτάσεων-πλαισίων του για την ειρηνευτική συμφωνία που περιλαμβάνει την αμοιβαία αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας από τις δύο πλευρές, πράγμα που σημαίνει ότι το Ερεβάν θα πρέπει να συμφωνήσει ότι το Καραμπάχ είναι μέρος του Αζερμπαϊτζάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν πυροδότησε διαμάχη στο εσωτερικό όταν είπε –σχολιάζοντας την πρόταση του Αζερμπαϊτζάν– ότι για το Ερεβάν «η σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν είναι εδαφικό ζήτημα, αλλά ζήτημα δικαιωμάτων» του τοπικού αρμενικού πληθυσμού.

Η Μόσχα πίσω από την νέα ένταση

Οι Αρμένιοι αυτονομιστές στο Καραμπάχ στηρίζονται οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά από την Μόσχα. Μια συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν αυτόματα σημαίνει πως οι ηγέτες των αυτονομιστών θα χάσουν όλα τα προνόμια, αφού θα αναγκαστούν είτε να ζήσουν ως πολίτες μέσα στο Αζερμπαϊτζάν, είτε ως κατώτερα στελέχη αντιπολίτευσης στην Αρμενία.

Η Μόσχα προσπαθεί να διατηρήσει την ένταση στον Καύκασο ενάντια στο Αζερμπαϊτζάν ώστε με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσει προβλήματα στον νέο μεγάλο ανταγωνιστή του Ρωσικού φυσικού αερίου

Το Αζερμπαϊτζάν είναι πλέον μια από τις κύριες πηγές διαφοροποίσης της ενέργειας στην Ευρώπη και ειδικά στα Βαλκάνια.

Το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ένας 3ος πόλεμος στον Καραμπάχ είναι πλέον ανοιχτό, και αυτή την φορά η ολοκληρωτική ήττα των αυτονομιστών μπορεί να αποτελέσει και την σωτηρία του Πασινιάν και της ειρήνης.

Ο πόλεμος αυτός μπορεί να έχει ως αφορμή και μια εντυπωσιακή κίνηση των Αζέρων έναντι των Ρώσων ειρηνοποιών του Καραμπάχ

ViaDiplomacy Newsroom