Ρώσος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός: Εξατάζουμε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος ασφάλισης πετρελαίου με φιλικά κράτη

Η Ρωσία εξετάζει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός νέου συστήματος συλλόγων αμοιβαίας ασφάλισης και αντασφάλισης κινδύνων σε τρίτα μέρη με φιλικά κράτη για την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά, έγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak σε άρθρο του για το περιοδικό Energy Policy.

«Για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ρωσικών πρώτων υλών πετρελαίου στις αγορές, εξετάζεται με φιλικά κράτη η δυνατότητα δημιουργίας ενός νέου συστήματος συλλόγων αμοιβαίας ασφάλισης και αντασφάλισης κινδύνων σε τρίτους (ασφάλιση P&I). Το κύριο πλεονέκτημά του είναι η ανεξαρτησία από τις ασφαλιστικές και τραπεζικές υπηρεσίες μη φιλικών χωρών, σταθερότητα και επεκτασιμότητα για κάθε είδους προμήθειες», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Novak, σημαντικά στοιχεία του προτεινόμενου συστήματος είναι τα θέματα διεκπεραίωσης πληρωμών και η εμπιστευτικότητα των συμμετεχόντων.

«Ο νέος μηχανισμός δεν θα υπόκειται σε κινδύνους υπό τη μορφή παράνομων περιορισμών κυρώσεων. Στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός εναλλακτικού συστήματος ασφάλισης μεταφοράς φορτίου, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες όσον αφορά τη χρήση τραπεζικής εγγύησης αντί ασφάλισης για την κάλυψη της ευθύνης μεταφορείς φορτίου», είπε ο Νόβακ.

Ως μέρος της θέσπισης ανώτατου ορίου τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο 60 $ ανά βαρέλι, οι χώρες της ΕΕ έχουν θεσπίσει απαγόρευση της ασφάλισης και άλλης οικονομικής και τεχνικής βοήθειας σε πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε υψηλότερες τιμές.ΕΤΙΚΈΤΕΣ

(πηγή: tass)

ViaDiplomacy Newsroom