Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο: Η Ρωσία υποστηρίζει τις προσπάθειες, που στοχεύουν στην επανένωση του νησιού

Το άρθρο του Ρώσου Πρέσβη κ. Στανισλάβ Οσάτσι, που δημοσιεύθηκε στις 29 Δεκεμβρίου στο Ημερολόγιο του 2020 της κυπριακής εφημερίδας “Φιλελευθερο”

Οι παραμονές των Χριστουγέννων και του Καινούργιου Χρόνου είναι η πιο κατάλληλη ώρα για να συνοψίσουμε τα όσα έγιναν και για να κάνουμε σχέδια για το μέλλον. Το 2020 θα είναι κρίσιμα σημαντικό από την άποψη της εξεύρεσης λύσεων όσον αφορά στη διευθέτηση του Κυπριακού. Η Ρωσία υποστηρίζει αναλλοίωτα τις προσπάθειες, που στοχεύουν στην επανένωση του νησιού, στη βάση των γνωστών παραμέτρων του ΟΗΕ. Ακολουθούμε με συνέπεια την αρχή που έχει διαμορφωθεί από τον εξέχοντα Σοβιετικό διπλωμάτη, τον Υπουργό Εξωτερικών της Σοβιετικής ΄Ενωσης Αντρέι Γκρομύκο, που λέει ότι είναι καλύτερα να διεξάγεις συνομιλίες πολλά χρόνια, παρά έστω και μιας μέρας πόλεμο.Με την ευκαιρία αυτή χαιρετίζουμε την επιδίωξη των δυο πλευρών, ύστερα από μια μεγάλη στασιμότητα, να επαναρχίσουν τον διάλογο, γεγονός που επιδειχθεί κατά την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Με ικανοποίηση σημειώνουμε τη σύμπτωση αρχών όσον αφορά στις θέσεις των δυο πλευρών πάνω στις βασικές παραμέτρους της μελλοντικής επίλυσης του Κυπριακού, δηλαδή της ίδρυσης μιας δικοινοτικής και διζωνικής Κύπρου. Θεωρούμε ότι η συνάντηση του Βερολίνου ανοίγει το δρόμο για την εξεύρεση ενός συμβιβασμού, ο οποίος θα δημιουργήσει τις συνθήκες για επανένωση της νήσου. Καλούμε τους ελληνοκύπριους και τους τουρκοκύπριους κατά το νέο χρόνο να επιδείξουν εποικοδομητική προσέγγιση, πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, με στόχο να βγει το αποτέλεσμα που όλοι για τόσο καιρό αναμένουν. Είμαστε έτοιμοι και στο μέλλον να στηρίζουμε ενεργά τις διεθνείς προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Ταυτόχρονα, τη ρωσική πλευρά δεν μπορεί να μην την ανησυχεί η επιδείνωση της κατάστασης εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κλιμάκωση σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή, όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη με πιθανές καταστροφιές συνέπειες. Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση και λογική και να επιλύουν τις εμφανιζόμενες διαφορές μέσω ενός διαλόγου και με την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτές αποφάσεις, μέσα στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου.

Το σημαντικότερο θέμα ολόκληρου του 2020 για μας αδιαμφισβήτητα θα είναι οι γιορτασμοί της 75ης επετείου του τέλους του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και η νίκη του Σοβιετικού Λαού στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο Σήμερα όσο ποτέ προηγούμενα είναι αναγκαία η αποκτηθείσα στα χρόνια του πολέμου εμπειρία αποϊδεολογικής συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών κρατών.  Άλλη μια σημαντική ημερομηνία του 2020 για μας θα είναι τα 60-χρονα από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας (της Σοβιετικής ΄Ενωσης) και της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία συμπίπτει με συμβολικό τρόπο με την επέτειο της απόκτησης από την Κύπρο της ανεξαρτησίας της.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα του χρόνου που φεύγει, κατεύθυνση-κλειδί της συνεργασίας μας παραμένει η οικονομία. Με τεράστια ικανοποίηση σημειώνω την σημαντική αύξηση των αμοιβαίων εμπορικών συναλλαγών κατά το 2019, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 46,1 % (κατά τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019) και έφτασαν τα 643,4 εκατομμύρια δολάρια. Ένας από τους τους βασικότερους μηχανισμούς των αλληλοσχέσεων μας σ` αυτό τον τομέα θεωρείται η Ρωσοκυπριακή Διακυβερνητική Επιτροπή Οικονομικής Συνεργασίας. Οι πιο επίκαιροι και με προοπτική τομείς συνεργασίας κατά το παρόν στάδιο θεωρούνται ο χρηματοοικοονιμικός, οι μεταφορές, η ενέργεια, η υγεία, καθώς και διάφορα σχέδια στον τομέα της καινοτομίας. Σημειώνουμε με ικανοποίηση την ενεργητικότητα των επιχειρηματικών κύκλων Ρωσίας-Κύπρου, οι οποίοι διατηρούν ένα υψηλό ενδιαφέρον για συνεργασία. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι οι σύγχρονες ρωσικές καινοτομικές προτάσεις στον τομέα της κατασκευής έξυπνων πόλεων, ελέγχου της οδικής κυκλοφορίας, της εισαγωγής ευφυών και έξυπνων συστημάτων ελέγχου κοινωνικών συγκοινωνιών, βιντεοελέγχου σε αυτοκινητόδρομους και πάρα πολλών άλλων εξαιρετικά ζητούμενων και αναγκαίων στην Κύπρο. Οι εταιρείες μας είναι έτοιμες και ανοικτές για συνεργασία και εμείς από την πλευρά μας αναμένουμε με ανυπομονησία από την κυβέρνηση, όπως επίσης και από τους τοπικούς επιχειρηματικούς συνδέσμους αντίστοιχων προτάσεων και εισηγήσεων για συμμετοχή σε διαγωνισμούς, που διεξάγονται στο νησί και άλλες επιχειρηματικές προτάσεις.

Εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία για να ευχαριστήσουμε τον κ. Χάρη Γεωργιάδη για την ανεκτίμητη συμβολή του στις εργασίες της Επιτροπής, της οποίας διετέλεσε Συμπρόεδρος στη διάρκεια πολλών χρόνων και εκφράζουμε την ελπίδα ότι ο διάδοχος του θα είναι εξίσου έτοιμος να ακολουθήσει την ίδια πολιτική δυναμικής ανάπτυξης των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μας. Ο τουρισμός αποτελεί ήδη ένα παραδοσιακό τομέα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με τα στοιχεία των δέκα πρώτων μηνών του 2019, γύρω στους 750,000 συμπατριώτες μας (που είναι πέραν του 20% του συνόλου), έχουν επιλέξει την Κύπρο για να περάσουν τις διακοπές τους. ΄Εχει επίσης αυξηθεί ο αριθμός των Κυπρίων, οι οποίοι επιθυμούν να δουν με τα δικά τους μάτια τη ζωή στη σύγχρονη Ρωσία και τα αξιοθέατά της.

Εν κατακλείδι θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Κύπριους για την ανοικτόκαρδη και φιλική σχέση τους προς τη χώρα και τους πολίτες μας.  Η ιστορία της συνεργασίας μας κρατάει αιώνες. Χρόνια πολλά!

ViaDiplomacy Newsroom