Ρώσος υπουργός Άμυνας: Μισθοφόροι των ΗΠΑ προετοιμάζουν «πρόκληση» στο Ντονμπάς

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ισχυρίστηκε την Τρίτη ότι αμερικανικές ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες έχουν σταθμεύσει μισθοφόρους στην περιοχή του Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας και προετοιμάζουν μια «πρόκληση χρησιμοποιώντας άγνωστα χημικά συστατικά». Οι δηλώσεις Σόιγκου έγιναν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργείου Άμυνας στη Μόσχα, εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει εισβολή στην Ουκρανία. 

«Έχουμε εντοπίσει την παρουσία περισσότερων από 120 μελών αμερικανικών μισθοφόρων ομάδων στις πόλεις Avdiivka και Krasny Liman για να διαπράξουν προκλήσεις… Δεξαμενές γεμάτες με άγνωστα χημικά συστατικά παραδόθηκαν στις πόλεις Avdeevka και Krasny Liman για να διαπράξουν προκλήσεις», ανέφερε ο Σόιγκου.

Ο Σόιγκου, που θεωρείται έμπιστος σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, επέκρινε επίσης τις ΗΠΑ για αυξημένες εντάσεις κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στα ρωσικά σύνορα. Στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αμερικανικές μονάδες με συνολικό αριθμό περίπου 8.000 στρατιωτών αναπτύσσονται εκ περιτροπής», είπε.

Ο Σόιγκου περηφανεύτηκε περαιτέρω για τον βελτιωμένο στρατό της Ρωσίας, λέγοντας ότι ο στρατός της χώρας ήταν «παγκόσμιος ηγέτης» όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό του.

Περίπου 100.000 Ρώσοι στρατιώτες πιστεύεται ότι βρίσκονται επί του παρόντος στα σύνορα με την Ουκρανία. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι έχει δικαίωμά της να μετακινήσει στρατεύματα εντός των συνόρων της. 

Μιλώντας στην ίδια συνάντηση την Τρίτη, ο Πούτιν προειδοποίησε για μια «στρατιωτικο-τεχνική» απάντηση σε αυτό που η Ρωσία αντιλαμβάνεται ως απειλητικές κινήσεις από τη Δύση.

ViaDiplomacy Newsroom