Σαφέστατη προειδοποίηση του ΥΠΕΞ: “Φίλες χώρες χρηματοδοτούν το συνέδριο της FUEN στην Κομοτηνή”

Σαφέστατους υπαινιγμούς για την ανάμειξη της Τουρκίας στο συνέδριο της Ομοσπονδιακής Ένωσης Εθνικοτήτων Ευρώπης (FUEN) που άρχισε την Τετάρτη στην Κομοτηνή, και θα λήξει στις 17 Μαΐου, έκανε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Κ. Κούτρας .

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου αναφορικά με το εν λόγω συνέδριο, «φίλες χώρες σπεύδουν αβίαστα να χρηματοδοτήσουν τέτοιου είδους δραστηριότητες» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι η κίνηση αυτή θα ληφθεί υπόψη της Αθήνας.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει την προσήλωση της Ελλάδας στη Συνθήκη της Λωζάννης και την προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας όμως επισημαίνει και την ενεργή οικονομική ανάμειξη «φιλικών χωρών» στην διοργάνωση του συνεδρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνέδριο της FUEN πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία «Τούρκων» Δυτικής Θράκης, του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης & Φιλίας και του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Κ. Κούτρα, η Ελλάδα επιδεικνύει σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές και συλλογικές ελευθερίες όλων των πολιτών της ανεξαιρέτως, σε αντίθεση με τα μέλη της ελληνορθόδοξης μειονότητας της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου που εξωθήθηκαν υπό επώδυνες και βίαιες συνθήκες, όπως στο Πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης του 1955 με τους 36 Έλληνες νεκρούς και 32 τραυματίες, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.