Σαουδάραβες αναλυτές: “Έίναι αναπόφευκτη μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών με το Ιράν”

Στην απόκτηση πυρηνικών όπλων προσανατολίζονται τα κράτη του Περσικού Κόλπου μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και των πέντε χωρών που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Αρκετό χρονικό διάστημα πριν από την επίτευξη της συμφωνίας στις 14 Ιουλίου ο πρέσβης της Σ. Αραβίας στο Λονδίνο Εμίρης Muhammad bin Nawwaf bin ‘Abd Al-‘Aziz Al-Saud είχε δηλώσει ότι η χώρα του θα πρέπει να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα σε περίπτωση που το Ιράν καταφέρει να επιτύχει μια καλή συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του πρώην αρχηγού των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών Εμίρη Turki Al-Faisal τον περασμένο Απρίλιο κατά την διάρκεια συνεδρίου στο Μπαχρέιν. Όπως είχε δηλώσει ο Εμίρης οι χώρες του Περσικού Κόλπου θα πρέπει να αποκτήσουν πυρηνική τεχνολογία για να αντιμετωπίσουν την πυρηνική απειλή του Ιράν.

Αν και η προσπάθεια του Ιράν να αποκτήσει πυρηνική τεχνολογία χρονολογείται από την δεκαετία του 1970, όταν ο Σάχης είχε ξεκινήσει την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Bushehr, μια προσπάθεια που συνεχίστηκε με επιτυχία από τους Μουλάδες, τα αραβικά κράτη του Περσικού Κόλπου δεν είχαν μέχρι πρόσφατα δείξει αντίστοιχο ενδιαφέρον για αυτό το ζήτημα.

Οι πρόσφατες αποφάσεις των ΗΑΕ και της Σ. Αραβίας να επενδύσουν στην πυρηνική τεχνολογία σηματοδοτούν μια σημαντική στροφή στην πολιτική τους η οποία ενδεχομένως να περιπλέξει περισσότερο τις ευαίσθητες ισορροπίες της περιοχής.

Όπως αναφέρουν Σαουδάραβες δημοσιογράφοι και αναλυτές παρα τους περιορισμούς που η νέα συμφωνία περιέχει για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, είναι βέβαιο ότι σε δέκα χρόνια η Τεχεράνη θα μπορεί να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα αποκτώντας τεράστιο στρπλεονέκτημα.

Επομένως όπως ορισμένοι Σαουδάραβες αναλυτές επισημαίνουν μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στην περιοχή με αντιπάλους όχι μόνο το Ιράν αλλά και το Ισραήλ, θεωρείται αναπόφευκτη και σε αυτή θα πρέπει να υπάρχει πρωτίστως η συνεργασία όλων των αραβικών κρατών της περιοχής υπό την καθοδήγηση της Σ.Αραβίας και των ΗΑΕ των δύο μεγαλύτερων και πλουσιοτέρων χωρών της περιοχής.

Η ανάγκη για την έναρξη ενός αραβικού πυρηνικού προγράμματος θεωρείται αναγκαία σύμφωνα με τους αναλυτές και για τον λόγο αυτό τα αραβικά κράτη θα πρέπει να επενδύσουν σύντομα σε υποδομές και εκπαίδευσης νέων Αράβων επιστημόνων αξιοποιώντας την τεχνογνωσία χωρών όπως η Γαλλία, η Ρωσία, η Ν. Κορέα κλπ

Παράλληλα όπως επισημαίνουν οι Σαουδάραβες αναλυτές τα κράτη του Περσικού Κόλπου θα πρέπει να ξεκινήσουν μια διεθνή διπλωματική εκστρατεία με τις μεγάλες δυνάμεις αξιοποιώντας την οικονομική τους ισχύ και το ισχυρό ενδιαφέρον που υπάρχει για τα ζητήματα οικονομίας έναντι των θεμάτων ασφάλειας.

Η αραβική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του Ιρανικού πυρηνικού κινδύνου έχει σύμφωνα με τους αναλυτές χρονικό ορίζοντα δεκαετίας αφού εκτιμάται ότι το 2025 το Ιράν θα μπορεί πια να έχει στην κατοχή του πυρηνικό όπλο το οποίο θα δύναται να τοποθετηθεί επί βαλλιστικών πυραύλων

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.