Σαουδάραβας διάδοχος: Το Βασίλειο εργάζεται για την υλοποίηση ενός οικονομικού διαδρόμου με την Ινδία

Η Σαουδική Αραβία εργάζεται για την υλοποίηση ενός οικονομικού διαδρόμου με την Ινδία και το έργο απαιτεί λεπτή δουλειά για να επιτευχθεί, δήλωσε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Σαουδικής Αραβίας-Ινδίας στο Νέο Δελχί.

Οι σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ινδίας είναι αμοιβαία επωφελείς και εργαζόμαστε για μελλοντικές ευκαιρίες και για τους δύο, είπε, και ελπίζουμε να επιτύχουμε κοινούς στόχους μέσω του Συμβουλίου Σαουδικής-Ινδικής Σύμπραξης.

«Η ινδική κοινότητα στη Σαουδική Αραβία είναι μέρος μας και τη φροντίζουμε όπως φροντίζουμε τους πολίτες μας», τόνισε.

Ο διάδοχος νωρίτερα υπέγραψε αρκετές βασικές συμφωνίες με την Ινδία.

Η Ινδία εν τω μεταξύ χαιρέτισε τη «στρατηγική» συνεργασία της με τη Σαουδική Αραβία, λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη μιας μεγάλης εμπορικής και μεταφορών που συνδέει την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία ως μέρος μιας ευρείας συμμαχίας.

«Μαζί, κάναμε την ιστορική αρχή για τη δημιουργία ενός οικονομικού διαδρόμου», είπε ο Μόντι στον Σαουδάραβα διάδοχο.

Το Σάββατο, οι δύο ηγέτες συμμετείχαν μαζί με άλλους ηγέτες της G20 στην αποκάλυψη φιλόδοξων σχεδίων για τη δημιουργία μιας σύγχρονης Διαδρομής Μπαχαρικών, ενισχύοντας τους εμπορικούς δεσμούς με δυνητικά ευρείες γεωπολιτικές επιπτώσεις.

«Αυτός ο διάδρομος δεν θα συνδέει μόνο τις δύο χώρες, αλλά την οικονομική συνεργασία, την ψηφιακή συνδεσιμότητα μεταξύ της Ασίας, της Δυτικής Ασίας και της Ευρώπης», πρόσθεσε ο Μόντι, σε συνομιλίες μετά το τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 που φιλοξένησε.

Η Ινδία και η Σαουδική Αραβία, μαζί με τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλους ξεκίνησαν την πρωτοβουλία για τη σύνδεση σιδηροδρόμων, λιμανιών, δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων και αγωγών υδρογόνου.

«Ως δύο από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, η αμοιβαία συνεργασία μας είναι σημαντική για την ειρήνη και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής», πρόσθεσε ο Μόντι, σε πλάνα που προβλήθηκε στους κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.

«Για την Ινδία, η Σαουδική Αραβία είναι ένας από τους σημαντικότερους στρατηγικούς εταίρους», είπε.

Ο διάδοχος υπέγραψε πολλές βασικές συμφωνίες με την Ινδία.

Νωρίτερα έγινε δεκτός με τελετουργική δεξίωση στο Rastrapati Bhawan στο Νέο Δελχί. Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου, ο οποίος είχε πάει προηγουμένως στην Ινδία τον Φεβρουάριο του 2019.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε στην Ινδία, η σχέση μεταξύ της Ινδίας και της Αραβικής χερσονήσου πηγαίνει πίσω χιλιάδες χρόνια ιστορίας. Η μεταξύ μας σχέση βρίσκεται στο DNA μας στη Σαουδική Αραβία. Η Ινδία είναι φίλος μας, μας βοήθησαν να χτίσουμε τη Σαουδική Αραβία τα τελευταία 70 χρόνια. Υπάρχει πολλή δουλειά από τη Σαουδική Αραβία στην Ινδία, βοηθώντας την ανάπτυξη», είπε ο διάδοχος κατά τη διάρκεια της τελετουργικής δεξίωσης.

«Αυτό το ταξίδι θα τονίσει το έργο της Σαουδικής Αραβίας εδώ στην Ινδία και θα διασφαλίσει ότι η σχέση μας θα διατηρηθεί και θα βελτιωθεί για χάρη και των δύο χωρών και με την ηγεσία του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, είμαι βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί», είπε.

Ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έφτασε την Παρασκευή στην αεροπορική βάση Παλάμ του Νέου Δελχί για να συμμετάσχει στη 18η Σύνοδο των Ηγετών της G20 το Σαββατοκύριακο.

Η Ινδία, οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν το Σάββατο μια ιστορική συμφωνία για την έναρξη ενός μεγάλου διαδρόμου ναυτιλίας και σιδηροδρομικής συνδεσιμότητας Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης.

ViaDiplomacy Newsroom