Σαουδαραβική αντιπροσωπεία φτάνει στη Συρία ενόψει των αναμενόμενων υπογραφών εμπορικών συμφωνιών ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Μια επιχειρηματική αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας με επικεφαλής τον υπουργό Επενδύσεων Χαλίντ Αλ-Φαλίχ έφτασε στη Δαμασκό ενόψει ενός φόρουμ που πρόκειται να συνάψει εμπορικές συμφωνίες αξίας 4 δισεκατομμύριων δολαρίων. Περισσότεροι από 120 πιθανοί επενδυτές έχουν ταξιδέψει στη Συρία, καθώς το Βασίλειο συνεχίζει να στηρίζει την οικονομική ανάκαμψη και το χρηματοοικονομικό τοπίο της χώρας. 

Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA ανέφερε ότι οι συμφωνίες θα συμβάλουν στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και των οικονομικών συμφερόντων μεταξύ Συρίας και Σαουδικής Αραβίας.

Το Φόρουμ Επενδύσεων Σαουδικής Αραβίας-Συρίας αναμένεται να δημιουργήσει εμπορικές συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων, ανέφερε το Al Ekhbariya, ενώ το Υπουργείο Επενδύσεων του Βασιλείου έγραψε στο X ότι η εκδήλωση αναμένεται να φιλοξενήσει σημαντική συμμετοχή από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και από τις δύο πλευρές.

Η Σαουδική Αραβία και η Συρία έχουν σημειώσει σημαντικά βήματα στην αποκατάσταση των διπλωματικών τους δεσμών τους τελευταίους μήνες, με το Βασίλειο να ανοίγει ξανά την πρεσβεία του στη Δαμασκό το 2024 μετά από 12ετή παύση. Τον Απρίλιο, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ ανακοίνωσαν μια κοινή πρωτοβουλία για την εξόφληση του χρέους της Συρίας ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Παγκόσμια Τράπεζα, στο πλαίσιο ευρύτερων προσπαθειών για την υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης της Συρίας.

Τον περασμένο μήνα, ο Αλ-Φάλιχ πραγματοποίησε μια τηλεδιάσκεψη με τον Σύρο υπουργό Οικονομίας Μοχάμεντ Αλ-Σάαρ και συζήτησε ευκαιρίες συνεργασίας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Το φόρουμ αναμένεται επίσης να καθορίσει κοινά έργα και την υπογραφή μνημονίων κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών σε διάφορους τομείς, ανέφερε το SANA.

Αυτό περιλαμβάνει την έναρξη του έργου Fayhaa White Cement Factory στη βιομηχανική πόλη Adra στη Δαμασκό, το οποίο θα επεκτείνει την παραγωγή τσιμέντου και θα υποστηρίξει την ανοικοδόμηση της χώρας, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων.

Η συριακή κυβέρνηση τροποποίησε επίσης αυτόν τον μήνα τον επενδυτικό νόμο της χώρας, σε μια κίνηση που αναμένεται να υποστηρίξει περισσότερες εγχώριες και ξένες επενδύσεις.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης μιας σαουδαραβικής αντιπροσωπείας την περασμένη εβδομάδα, ο αλ-Σάαρ δήλωσε ότι ο νέος νόμος παρέχει ένα ελκυστικό νομικό περιβάλλον που προωθεί την είσοδο κεφαλαίων, ανέφερε το SANA.

Ο νόμος θα υποστηρίξει τη διαδικασία επενδύσεων και θα ενισχύσει τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα στην ανασυγκρότηση και την οικονομική ανάπτυξη, πρόσθεσε ο υπουργός. 

Η αύξηση των εμπορικών στοιχείων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Συρίας σηματοδοτεί την ανανέωση των σχέσεων

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Γενικής Στατιστικής Αρχής της Σαουδικής Αραβίας, η Συρία ήταν ο 53ος μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός του Βασιλείου τον Απρίλιο, με τις εξαγωγές εκτός πετρελαίου να αυξάνονται κατά 153,3% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 81,9 εκατομμύρια ριάλ Σαουδικής Αραβίας.

Αυτές οι εξαγωγές αποτελούνται κυρίως από πλαστικά και προϊόντα από καουτσούκ, που αποτελούν το 33%, το 26% φυτικά προϊόντα και το 14% έτοιμα τρόφιμα, ποτά και καπνό. Οι υπόλοιπες εξαγωγές περιλαμβάνουν μια ποικιλία χημικών προϊόντων, ειδών από πέτρα, τσιμέντο, κεραμικά και γυαλί, αντανακλώντας την αυξανόμενη ποικιλομορφία των εμπορικών ροών.

Όσον αφορά τις εισαγωγές, η Συρία κατατάχθηκε 60ή μεταξύ των χωρών που προμηθεύουν αγαθά στη Σαουδική Αραβία, με εισαγωγές συνολικού ύψους 78,5 εκατομμυρίων ριάλ Ρουάντα τον Απρίλιο, που αντιπροσωπεύουν απότομη αύξηση 149,7% σε ετήσια βάση.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αποστολών αποτελείται από ζωικά και φυτικά προϊόντα, βρώσιμα έλαια και λίπη, καθώς και επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά, γεγονός που υποδηλώνει την αυξανόμενη σημασία του γεωργικού και αγροδιατροφικού τομέα της Συρίας για την αγορά της Σαουδικής Αραβίας.

Αυτή η πρόσφατη αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών ακολουθεί την ταχεία εξέλιξη της πολιτικής δυναμικής μεταξύ Ριάντ και Δαμασκού. Τον Μάιο του 2024, το Βασίλειο άνοιξε επίσημα την πρεσβεία του στη Συρία μετά από μια ρήξη 12 ετών μετά το ξέσπασμα της συριακής σύγκρουσης το 2011.

Η Σαουδική Αραβία δεν εξάγει πετρέλαιο στη χώρα κυρίως λόγω του εκτεταμένου καθεστώτος κυρώσεων που επιβλήθηκε στη συριακή κυβέρνηση μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου το 2011.

Ενώ η Συρία κάποτε παρήγαγε και εξήγαγε σημαντικές ποσότητες πετρελαίου, ο πόλεμος και οι κυρώσεις ουσιαστικά εξάλειψαν την εξαγωγική της ικανότητα μετά τα τέλη του 2011.

Σήμερα, η παραγωγή παραμένει περιορισμένη και η Συρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές, ιδίως από το Ιράν, για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση.

Τα στοιχεία για το εμπόριο που αναφέρει η GASTAT, αν και εξακολουθούν να είναι μέτρια σε σύγκριση με το ευρύτερο εμπορικό προφίλ του Βασιλείου, είναι σημαντικά δεδομένου του πού βρίσκονταν οι διμερείς σχέσεις μόλις πριν από δύο χρόνια.

Ο τριπλασιασμός του όγκου των εμπορικών συναλλαγών σε ετήσια βάση, τόσο στις εξαγωγές προς όσο και στις εισαγωγές από τη Συρία, καταδεικνύει πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η οικονομική δέσμευση όταν υποστηρίζεται από πολιτική βούληση.

Πριν από την έναρξη της συριακής σύγκρουσης το 2011, η χώρα διατηρούσε ισχυρούς επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία, με το διμερές εμπόριο να κορυφώνεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010, καθιστώντας το Βασίλειο έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Συρίας πριν από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με άρθρο του Christian Science Monitor του 2023.

Στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας από την Παγκόσμια Ολοκληρωμένη Εμπορική Λύση επιβεβαιώνουν ότι η Συρία εξήγαγε αγαθά αξίας 543 εκατομμυρίων δολαρίων στη Σαουδική Αραβία το 2010, υπογραμμίζοντας το βάθος των εμπορικών τους δεσμών εκείνη την εποχή.

Οι σαουδαραβικές εξαγωγές προς τη Συρία περιελάμβαναν κυρίως παράγωγα πετρελαίου, πετροχημικά, φυτικά έλαια και χουρμάδες, ενώ η Συρία εξήγαγε φρούτα, λαχανικά, ζώα, υφάσματα και έπιπλα στο Βασίλειο.

Οι δύο χώρες ήταν ιδρυτικά μέλη της Ευρύτερης Αραβικής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών, διευκολύνοντας τη μείωση των δασμών και το διασυνοριακό εμπόριο.

Σαουδάραβες επενδυτές κατείχαν επίσης πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια σε κοινά έργα εντός της Συρίας μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Αυτοί οι δεσμοί κατέρρευσαν μετά τον πόλεμο, τις κυρώσεις και τις διπλωματικές διακοπές. Με την πρόσφατη εξομάλυνση και τις επισκέψεις υψηλού επιπέδου, και τα δύο έθνη αναβιώνουν τώρα την οικονομική τους σχέση στα θεμέλια αυτής της προηγουμένως ισχυρής συνεργασίας.

ViaDiplomacy Newsroom