Σαουδική Αραβία και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνίες για έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης

Σαουδική Αραβία και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνίες τρίτη για την ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στις δύο χώρες, ένα έργο αξίας 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ηλεκτρική διασύνδεση στοχεύει να αποτελέσει κεντρικό άξονα στη σύνδεση των δύο χωρών, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαλμάν. «Αυτή η σύνδεση θα ενισχύσει και θα επιτρέψει τη σύνδεση με μεγαλύτερες περιοχές, καθώς θα επιτύχει αυτό που επιδιώκουμε να συνδέσουμε το αραβικό σύστημα με μια κοινή συλλογική δράση που επηρεάζει όλους», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Η ηλεκτρική διασύνδεση θα μας επιτρέψει να κινηθούμε σε μεγαλύτερους ορίζοντες, που είναι η παγκόσμια συνδεσιμότητα με άλλες χώρες στην Ευρώπη και αλλού», τόνισε.

Σε ανακοίνωσή της, η Saudi Electricity Co. (SEC) ανέφερε ότι το έργο διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας περιελάμβανε συμβάσεις με τρεις συμμαχίες διεθνών και τοπικών επιχειρήσεων.

Το έργο θα έχει μέγιστο φορτίο 3.000 μεγαβάτ με τεχνολογία συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης 500 κιλοβολτ (HVDC), αποτελούμενο από τρεις σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής υψηλής τάσης στην Ανατολική Μαδίνα και Ταμπούκ στη Σαουδική Αραβία και έναν στο Μπάντρ, στο Ανατολικό Κάιρο της Αιγύπτου

Ο πάροχος υπηρεσιών κοινής ωφέλειας είπε ότι οι τρεις σταθμοί θα συνδεθούν με εναέριες γραμμές μεταφοράς, εκτείνοντας σχεδόν 1.350 χιλιόμετρα (χιλιόμετρα) και 22 χιλιόμετρα θαλάσσια καλώδια στον Κόλπο της Άκαμπα.

ViaDiplomacy Newsroom