Σαουδική Αραβία: Το Ιράν ανοίγει ξανά την πρεσβεία και το προξενείο στη Σαουδική Αραβία

Το Ιράν άνοιξε ξανά την πρεσβεία του στο Ριάντ μαζί με το γενικό προξενείο και το γραφείο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Τζέντα στις 6 και 7 Ιουνίου, μετά από συμφωνία για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία μετά από επτά χρόνια.

«Θεωρούμε σήμερα μια σημαντική ημέρα στις σχέσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας», δήλωσε ο Ιρανός Υφυπουργός Εξωτερικών για Προξενικές, Κοινοβουλευτικές και Ομογενειακές Υποθέσεις Alireza Bigdeli σε τελετή έπαρσης σημαίας στην πρεσβεία στο Ριάντ την 6 Ιουνίου .

Στις 7 Ιουνίου, το Ιράν άνοιξε ξανά επίσημα το προξενείο του στην πόλη-λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας, Τζέντα, το οποίο έκλεισε το 2016. Στην τελετή, στην οποία παρευρέθηκαν αρκετοί Ιρανοί και Σαουδάραβες αξιωματούχοι, υψώθηκε η ιρανική σημαία πάνω από τις εγκαταστάσεις. Ακούστηκε ο εθνικός ύμνος του Ιράν.

Μια ξεχωριστή τελετή, που πραγματοποιήθηκε επίσης στη Τζέντα, όπου έχει την έδρα του OIC, περιλάμβανε την επαναλειτουργία του Γραφείου Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ισλαμικής Δημοκρατίας στον διακυβερνητικό οργανισμό.

Η επαναλειτουργία της πρεσβείας πραγματοποιείται στον απόηχο μιας τριμερούς συμφωνίας με τη μεσολάβηση της Κίνας μεταξύ των δύο περιφερειακών αντιπάλων, η οποία ανακοινώθηκε στις 10 Μαρτίου. Οι δύο χώρες τόνισαν «το σεβασμό της κυριαρχίας και τη μη ανάμειξη η μια στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης» σύμφωνα με προηγούμενη συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας που υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2001. Η συμφωνία αυτή αναφέρθηκε στην τριμερή δήλωση που υπεγράφη μεταξύ αξιωματούχων του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας και της Κίνας.

Σε κοινή δήλωση που υπογράφηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν και τον Σαουδάραβα ομόλογό του Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ στο Πεκίνο στις 6 Απριλίου, οι δύο χώρες συμφώνησαν να επαναλάβουν τις πτήσεις και τις διμερείς επισκέψεις μετά από επτά χρόνια.

Το Ιράν διόρισε τον νέο του πρεσβευτή, Αλιρέζα Εναγιάτι, στη Σαουδική Αραβία. Προηγουμένως υπηρέτησε ως πρεσβευτής του Ιράν στο Κουβέιτ και είχε επιφορτιστεί με την επίβλεψη του έργου της ιρανικής αντιπροσωπείας που ήταν υπεύθυνη για το άνοιγμα εκ νέου των αποστολών του Ιράν στη Σαουδική Αραβία.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν τον Ιανουάριο του 2016 μετά την επίθεση στην πρεσβεία της στην Τεχεράνη και στο προξενείο στη Μασχάντ από διαδηλωτές που εξοργίστηκαν από την εκτέλεση του κορυφαίου σιίτη κληρικού σεΐχη Νιμρ αλ-Νιμρ στο βασίλειο με την πλειοψηφία των Σουνιτών. Στη συνέχεια, η Σαουδική Αραβία ζήτησε από Ιρανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 48 ωρών και εκκένωσε το προσωπικό της πρεσβείας της από την Τεχεράνη.

Το Ιράν υποστηρίζει την ομάδα της Λιβανέζικης Χεζμπολάχ και τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, εναντίον των οποίων η Σαουδική Αραβία ηγήθηκε στρατιωτικής εκστρατείας από τον Μάρτιο του 2015. Η Σαουδική Αραβία κατηγορεί το Ιράν ότι εξοπλίζει τους Χούτι, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πόλεις και εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.

Η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε το Ιράν για επίθεση με πυραύλους και drone το 2019 στα πετρελαϊκά εργοστάσια της, μια κατηγορία που η Τεχεράνη αρνείται. Οι δύο χώρες έχουν εγκλωβιστεί σε έναν ανταγωνισμό για δεκαετίες, υποστηρίζοντας συμμάχους που συμμετέχουν σε πολέμους αντιπροσώπων σε όλη την περιοχή.

ViaDiplomacy Newsroom