Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ θα αυξήσει σημαντικά την στρατιωτική της υποστήριξη στη Μολδαβία

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αυξήσει σημαντικά την στρατιωτική της υποστήριξη προς την Μολδαβία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, έπειτα από την σειρά επιθέσεων που εκδηλώθηκαν στο έδαφος του φιλορωσικού θύλακα της Υπερδνειστερίας, που συνορεύει με την Ουκρανία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις αποσταθεροποίησης.

«Προβλέπουμε για φέτος σημαντική αύξηση της υποστήριξή μας προς την Μολδαβία με την αποστολή επιπλέον στρατιωτικού εξοπλισμού στις ένοπλες δυνάμεις της», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ στο Κισινάου κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την φιλοευρωπαία πρόεδρο της Μολδαβίας Μάια Σαντού.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απολύτως αλληλέγγυα με την χώρα σας, την Μολδαβία. Αποτελεί ευρωπαϊκό μας καθήκον να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε την χώρα σας και να αυξήσουμε την υποστήριξή μας προς την σταθερότητα, την ασφάλεια και την εδαφική σας ακεραιότητα».

«Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την σύμπραξή μας μαζί σας για να προσεγγίσουμε ακόμη περισσότερο την χώρα σας με την ΕΕ», πρόσθεσε.

Η Μολδαβία, μικρή πρώην σοβιετική δημοκρατία στριμωγμένη ανάμεσα στην Ρουμανία και την Ουκρανία, με πληθυσμό 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, ανησυχεί από την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου για μία επέκταση του πολέμου στην Ουκρανία στο έδαφός της.

Οι ανησυχίες ενισχύθηκαν έπειτα από την σειρά εκρήξεων που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Υπερδνειστερία, περιοχή που υποστηρίζεται από την Μόσχα και έχει αποσχισθεί από την Μολδαβία έπειτα από σύντομη σύρραξη το 1992.

Η Ρωσία, η οποία διατηρεί δύναμη 1.500 στρατιωτών στο έδαφος του φιλορωσικού θύλακα, δήλωσε «ανήσυχη» από τις «τρομοκρατικές ενέργειες» και προειδοποίησε ότι παρακολουθεί την κατάσταση.

Την ώρα που εκφράζονται φόβοι για προβοκάτσιες καθώς πλησιάζει η 9η Μαΐου, ημέρα εορτασμού της νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας, η Μάια Σαντού εμφανίσθηκε καθησυχαστική.

«Δεν βλέπουμε άμεσο κίνδυνο…αλλά έχουμε σχέδια για να αντιμετωπίσουμε τέτοια απαισιόδοξα σενάρια», δήλωσε κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

Σχετικά με τα περιστατικά που σημειώθηκαν στην Υπερδνειστερία, η μολδαβή πρόεδρος δήλωσε ότι όλες οι ενδείξεις κατευθύνονται προς την ευθύνη «των δυνάμεων που ευνοούν τον πόλεμο».

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom