Σχέδιο ομοσπονδιοποίησης της Τουρκίας με 25 αυτόνομες περιοχές προωθεί το AKP

Ένα άκρως αποκαλυπτικό άρθρο του Σάββα Καλεντερίδη δημοσιεύει η ιστοσελίδα pontos-news.gr σύμφωνα με το οποίο μέρος του υπο διαμόρφωση σχεδίου για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία είναι διαίρεση της χώρας σε 25 αυτόνομες περιοχές. Όπως αναφέρει ο Σάββας Καλεντερίδης σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί στον κουρδικό και στον τουρκικό Τύπο, ο ηγέτης του PKK Abdullah Ocalan και η τουρκική κυβέρνηση του κόμματος AKP έχουν συμφωνήσει σε ένα σχέδιο επίλυσης του Κουρδικού το οποίο θα εφαρμοστεί σε τέσσερις φάσεις.Μέρος αυτού του σχεδίου είναι και η διαίρεση της χώρας σε 25 αυτόνομες περιοχές μία πρόταση που είχε διατυπωθεί για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2007, ο  στρατηγός  (ε.α) Κενάν Εβρέν.

Πιο συγκεκριμένα ο  Στρατηγός (ε.α), ηγέτης του πραξικοπήματος του 1980, είχε προτείνει το 2007 την υιοθέτηση μίας Ομοσπονδιακής λύσης για την Τουρκία με την διαίρεση της χώρας σε οκτώ αυτόνομες περιοχές.

Η πρώτη θα είχε έδρα την Κωνσταντινούπολη και θα κάλυπτε την ευρωπαϊκή Θράκη και τις ασιατικές ακτές απέναντι από αυτή, η δεύτερη τα παράλια της Ιωνίας μέχρι την Αττάλεια με έδρα την Σμύρνη, η τρίτη την βόρειο κεντρική Ανατολία τις ακτές της Σινώπης και της Σαμψούντας με έδρα την Άγκυρα, η τέταρτη την κεντρική περιοχή της Ανατολίας με έδρα την Καισάρεια, η πέμπτη τις περιοχές της Κιουτάχιας Αφιον Καραχισάρ Εσκί Σεχίρ και Ικόνιο με έδρα την τελευταία.

Η έκτη αυτόνομη περιοχή θα περιελάμβανε τις βορειοανατολικές επαρχίες της Ανατολίας με έδρα το Ερζερούμ, η έβδομη την περιοχή των Αδάνων με έδρα την ομώνυμη πόλη και η όγδοη τις νοτιοανατολικές επαρχίες της Ανατολίας ουσιαστικά το τουρκικό Κουρδιστάν, με έδρα το Ντιαρμπακίρ.

Το σχέδιο της διαίρεση της χώρας σε 25 αυτόνομες περιοχές διατύπωσε σύμφωνα με τον Σάββα Καλεντερίδη ο αρθρογράφος Αχμέτ Τακάν, της εθνικιστικής εφημερίδας Γενί Τσαγ σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2014.

Σύμφωνα με το άρθρο η Τουρκία πρόκειται στο προσεχές διάστημα να  χωριστεί σε 25 περιοχές με την κάθε περιοχή να αποτελεί μια οντότητα με τις πληθυσμιακές και τις εθνοτικές ομάδες που κατοικούν σ’ αυτήν.

Όπως αναφέρει ο Αχμέτ Τακάν, όλα τα ζητήματα που μέχρι τώρα σχετίζονταν με τη λειτουργία του κεντρικού κράτους, όπως η ασφάλεια και η υγεία, θα μεταφερθούν στους δήμους οι οποίοι θα έχουν τη δική τους αυτόνομη βουλή και θα έχουν αυτονομία στην συλλογή των φόρων.

Όσον αφορά το υπουργείο Εσωτερικών αυτό θα χωριστεί στα δύο, ενώ θα ιδρυθεί το Υπουργείο Ασφαλείας, στο οποίο θα υπάγονται η Στρατοχωροφυλακή και η Αστυνομία. Οι Γενικές Διοικήσεις θα υπάγονται στην κεντρική κυβέρνηση στην Άγκυρα, όμως θα έχουν αυτόνομες διοικήσεις σε κάθε περιοχή, ακόμα και τοπικές μονάδες ειδικών δυνάμεων.

Η κεντρική κυβέρνηση θα μπορεί να δίνει εντολές στις μονάδες αυτές για ζητήματα εξοπλισμών αλλά και γενικής πολιτικής του κράτους. Αναφορικά με τον αμυντικό προϋπολογισμό αυτός θα συντάσσεται από την κεντρική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το άρθρο για όλα τα παραπάνω θα ληφθεί ως βάση το ομοσπονδιακό μοντέλο της Γερμανίας. Ακολουθεί το άρθρο του Αχμέτ Τακάν μεταφρασμένο όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα pontos-news.gr

“Το βέλος έφυγε από το τόξο και ταξιδεύει! Αν και ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου αρνείται ότι στη διαπραγμάτευση που γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες με το ΡΚΚ συμπεριλαμβάνεται και το ζήτημα της αυτονομίας, στους κύκλους του ΑΚΡ συζητιέται ήδη το πώς και το πότε θα γίνει. Άλλωστε με όσα είπε στο «Κουρδικό Συνέδριο» που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, επιβεβαιώνει την πραγματικότητα γύρω από το ζήτημα. Αν καταφέρουν να αφήσουν (!) το ζήτημα για μετά τις εκλογές, το σενάριο της «αυτονομίας» που συζητιέται στους κύκλους του ΑΚΡ έχει ως εξής:

Η Τουρκία χωρίζεται το προσεχές διάστημα σε 25 περιοχές. Η κάθε περιοχή θα αποτελεί μια οντότητα με τις πληθυσμιακές και τις εθνοτικές ομάδες που κατοικούν σ’ αυτήν. Για παράδειγμα, οι περιοχές του Πόντου όπου κατοικούν κυρίως Γεωργιανοί, θα αποτελέσουν μια οντότητα. Η Θράκη θα αποτελέσει από μόνη της μια οντότητα, με τις δικές της δομές.

Αντίστοιχες δομές θα αποκτήσουν όλες οι περιοχές της Τουρκίας. Από κει και μετά όλα τα ζητήματα που μέχρι τώρα σχετίζονταν με τη λειτουργία του κεντρικού κράτους, με κυρίαρχα την ασφάλεια και την υγεία, θα μεταφερθούν στους δήμους. Οι δήμοι θα έχουν τη δική τους αυτόνομη βουλή.

Η κάθε βουλή θα μπορεί να νομοθετεί με βάση το σύνταγμα και οι νόμοι αυτοί να ισχύουν για κάθε αυτόνομη περιοχή. Θα έχουν αυτονομία και στο ζήτημα της συλλογής φόρων. Όλα τα ζητήματα της κάθε πόλης και περιοχής θα λύνονται από ανεξάρτητες επιτροπές που θα λειτουργούν στα πλαίσια της τοπικής βουλής.Το υπουργείο Εσωτερικών θα χωριστεί στα δύο. Θα ιδρυθεί το Υπουργείο Ασφαλείας, στο οποίο θα υπάγονται η Στρατοχωροφυλακή και η Αστυνομία.

Οι Γενικές Διοικήσεις Θα υπάγονται στην κεντρική κυβέρνηση, όμως θα έχουν αυτόνομες διοικήσεις σε κάθε περιοχή, ακόμα και τοπικές μονάδες ειδικών δυνάμεων. Η κεντρική κυβέρνηση θα μπορεί να δίνει εντολές στις μονάδες αυτές για ζητήματα εξοπλισμών αλλά και γενικής πολιτικής του κράτους.

Οι μονάδες αυτές θα λειτουργούν σε συντονισμό με τις τοπικές αρχές. Θα γίνουν σχετικές ρυθμίσεις γι’ αυτό. Οι ανώτεροι διοικητές της Στρατοχωροφυλακής και της Αστυνομίας θα τοποθετούνται σε συνεργασία και συντονισμό της κεντρικής κυβέρνησης με τις τοπικές αρχές, ενώ όλες οι άλλες τοποθετήσεις και μεταθέσεις θα γίνονται από τις αυτόνομες διοικήσεις.

Το άλλο υπουργείο που ιδρυθεί από τη διάσπαση του υπουργείου Εσωτερικών θα είναι το Υπουργείο Τοπικών Διοικήσεων, το οποίο θα ελέγχει τον προϋπολογισμό των αυτόνομων περιοχών. Οι αυτόνομες περιοχές θα συντάσσουν τον προϋπολογισμό τους σε συντονισμό με το ως άνω υπουργείο. Η κεντρική κυβέρνηση θα συντάσσει τον αμυντικό προϋπολογισμό και θα εξασφαλίζει την οικονομική συνεργασία μεταξύ των τοπικών κοινοβουλίων.

Οι αρμοδιότητες για τα ζητήματα των υποδομών μεταφέρονται στα τοπικά κοινοβούλια.Για όλα τα παραπάνω θα ληφθεί ως βάση το ομοσπονδιακό μοντέλο της Γερμανίας αλλά και η Συμφωνία Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση το σχέδιο, η αυτονομία δεν θα εφαρμοστεί μόνο στην ΝΑ Τουρκία αλλά στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας.”

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.