Σχέδιο πέντε σημείων σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή πρότεινε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών

Σχέδιο πέντε σημείων σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή, πρότεινε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε παρέμβασή του στην Υπουργική Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου, που πραγματοποιείται στο Μουσκάτ. Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «είναι θέμα άμεσης δράσης και πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προς αυτή την κατεύθυνση».

Επίσης, καταδίκασε όλες τις μορφές τρομοκρατίας και βίας, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, φυλής ή οποιουδήποτε άλλου κριτηρίου και διαμήνυσε: «Πρέπει να δεσμευτούμε αποφασιστικά για να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα παραμείνουν στην περιοχή και ότι δεν θα υπάρξει διάχυση της κρίσης».

Ειδικότερα περιγράφοντας τα πέντε σημεία, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε:

Πρώτον, ομόφωνη καταδίκη της βίας, της τρομοκρατίας και της απάνθρωπης μεταχείρισης.

Δεύτερον, άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και των απαχθέντων.

Τρίτον, αποφυγή κάθε επιθετικής ενέργειας εναντίον αμάχων.

Τέταρτον, διασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας και ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο καμία ζωή.

Και πέμπτον, σύγκληση ειδικής Συνόδου Κορυφής σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και των δύο εμπλεκομένων μερών, του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενεργειακή μετάβαση, για την πολιτική προστασία. Και υπό το πρίσμα της COP28 που θα λάβει χώρα στην περιοχή σε μερικούς μήνες, συμπλήρωσε.

Τέλος, μίλησε για ένα «εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου με εκτεταμένες πυρκαγιές και στη συνέχεια, εκτεταμένες πλημμύρες», σημειώνοντας ότι πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας αυτών των καταστροφικών φαινομένων».

ViaDiplomacy Newsroom