Οι σχέσεις του ηγέτη του Podemos με το θεοκρατικό Ιράν θαμπώνουν την εικόνα του ριζοσπαστικού αριστερού κινήματος

Έκπληξη και προβληματισμό προκάλεσε η αποκάλυψη του ισπανικού περιοδικού «El Economista» ότι ο ηγέτης του αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος Podemos, Pablo Iglesias Turrión ελάμβανε μισθό 12.000 ευρώ το μήνα από το Ιράν, για την εκπομπή που με τίτλο «Fort Apache», που παρουσίαζε στο ισπανόφωνο κανάλι Hispan Tv, ιδιοκτησίας της ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας του Ιράν.

Σύμφωνα με τον«Ελεύθερο Τύπο»   ο ηγέτης του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος ελάμβανε από την κυβέρνηση του Ιρανού προέδρου Mahmoud Ahmadinejad (2005-2013), το ποσό αυτό, στο πλαίσιο της απασχόλησης του στο ιρανικής ιδιοκτησίας κανάλι Hispan Tv το οποίo απευθύνεται στο ισπανόφωνο κόσμο και σκοπό του έχει την ενίσχυση των δεσμών του Ιράν με τη Λατινική Αμερική. Η παραπάνω καταγγελία προήλθε από τον Enrique Riobo, ιδιοκτήτη του ισπανικού τηλεοπτικού σταθμού “Canal 33”, τον οποίο ο ηγέτης του Podemos, επεδίωκε να αγοράσει με χρήματα της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

Η συμφωνία όμως χάλασε επειδή η κυβέρνηση της Βενεζουέλας πρόσφερε μόλις 200 χιλιάδες ευρώ, αντί για το 1 εκατομμύριο που ζητούσε ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού “Canal 33”. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Enrique Riobo ισχυρίστηκε ότι τον Οκτώβριο του 2012 ο 36χρονος Pablo Iglesias Turrión του πρότεινε να αναμεταδώσει την εκπομπή τίτλο «Fort Apache» και στο κανάλι του, έναντι 6.000 ευρώ, που θα πλήρωναν οι Ιρανοί. Όπως ανέφερε ο ιδιοκτήτης του σταθμού “Canal 33” ο ηγέτης του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος Podemos ζήτησε για την μεσολάβηση το 40% των χρημάτων που θα λάμβαναν δηλ. εκείνος θα λάμβανε 5.000 ευρώ και θα επέστρεφε στον Pablo Iglesias Turrión τις 2.000 ευρώ.

Πάντως η συνεργασία του ηγέτη των Podemos με αριστερές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής δεν αποτελεί είδηση, αφού ο Pablo Iglesias Turrión συμμετείχε και στο Δ.Σ. του κέντρου ερευνών με την επωνυμία CEPS, που στο διάστημα 2002-2012 έλαβε συνολικά 3,7 εκατ. ευρώ από τις αριστερές κυβερνήσεις της Βενεζουέλας, του Ισημερινού και της Βολιβίας. Όσον αφορά την σχέση του ηγέτη των Podemos με την θεοκρατική συντηρητική κυβέρνηση του Mahmoud Ahmadinejad, ο Pablo Iglesias Turrión επικαλέστηκε το παράδειγμα του Λένιν, τον οποίο στήριξαν οι Γερμανοί για να αποσταθεροποιήσουν τη Ρωσία στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο! Το κόμμα Podemos που ανήκει στον ίδιο ιδεολογικό χώρο, της ριζοσπαστικής αριστεράς, με τον ΣΥΡΙΖΑ, επέτυχε ποσοστό 8% στις ευρωεκλογές του 2014 και σε δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις φιγουράρει στην πρώτη θέση με 28%. Η προοπτική νίκης του Podemos στις ισπανικές εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2015 τρομάζει τις αγορές ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι προχθές ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, έσπευσε να απορρίψει τις προτάσεις του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος για το ισπανικό χρέος.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.