Σε απόσταση 5 χλμ από την Deir Ez Ζoir ο Στρατός της Συρίας

Με ταχύτατο ρυθμό καταρρέει η παρουσία του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία με τις Συριακές δυνάμεις και τους συμμάχους τους να προελαύνουν στο ανατολικό μέτωπο με κατεύθυνση την πόλη Deir Ez Ζoir.

Πιο αναλυτικά ξεκινώντας από την ανατολική Συρία με ραγδαίο ρυθμό καταρρέει το Ισλαμικό κράτος αφού οι δυνάμεις των Παλαιστινίων, οι επίλεκτες δυνάμεις  Qomhana,  Tarmah, Tiger, NDF και η 18η Μεραρχία του Συριακού Στρατού έφτασαν σε απόσταση 5 χλμ από την υπο πολιορκία από το ISIS πόλη Deir Ez Ζoir.

Μετά από τρία χρόνια και ένα μήνα πολιορκία από το Ισλαμικό κράτος οι κυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν να φτάσουν σε απόσταση αναπνοής από την Deir Ez Ζoir στην οποία σταθμεύει η 137η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία και η οποία ανεφοδιαζόταν όλα αυτά τα χρόνια με αεροσκάφη και ελικόπτερα που έστελνε η Δαμασκός στην πολιορκούμενη πόλη.

Σήμερα η  137η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία ελέγχει το αεροδρόμιο και ένα τμήμα της πόλης στην νότια πλευρά του ποταμού Ευφράτη και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη εξαπολύσει επίθεση με κατεύθυνση προς τα δυτικά επιδιώκοντας την διάσπαση του κλοιού και την συνένωση με τις προελαύνουσες δυνάμεις του Συριακού Στρατού.

Η επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων προς την πόλη Deir Ez Ζoir εξελίχτηκε με ραγδαίο ρυθμό και μέσα σε μερικές ημέρες απελευθερώθηκαν οι οικισμοί Al Biraj Al Saddis, Bi’r Qusaybah, Tar Tarfawi και Qasr Turayfawi και καταλήφθηκε το όρος Al-Bishri.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωί της Κυριακής 3 Σεπτεμβρίου οι κάτοικοι της πόλης Deir Ez Ζoir μπορούσαν να ακούσουν τον ήχο των πυροβόλων των κυβερνητικών δυνάμεων που βρίσκονταν σε απόσταση 25-30 χλμ.

Το βράδυ της ιδίας ημέρας οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν καταφέρει να διανύσουν την απόσταση αυτή και να φτάσουν μόλις 5 χλμ από την πόλη με τους κατοίκους της να πανηγυρίζουν για το τέλος της κατοχής της Deir Ez Ζoir και την λύση της πολιορκίας της υπόλοιπης πόλης από το Ισλαμικό κράτος.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.