Σε ένα χρόνο η υπογραφή της σύμβασης για τους Τουρκικούς S-400 Triumf – Πιθανή άμεση παράδοση ενός συστήματος

Ο Κύβος ερρίφθη, η Τουρκία προχώρησε στο τολμηρό βήμα της αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 Triumf παρά τις προειδοποιήσεις της Δύσης και του ΝΑΤΟ και τώρα αρχίζει μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Η παραγγελία συνολικού ύψους 2,5 δις δολαρίων, αφορά δύο Μοίρες αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 Triumf οι οποίες θα κατασκευαστούν στην Ρωσία και θα παραδοθούν το 2018 (κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για ετοιμοπαράδοτα συστήματα που μπορούν άμεσα να παραδοθούν) και την κατασκευή δύο ακόμη Μοιρών στην Τουρκία από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία μετά από μεταφορά της σχετικής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικά χρόνια η Τουρκία αν και είχε επιλέξει το Κινεζικό αντιαεροπορικό/αντιπυραυλικό σύστημα μεγάλου ύψους και εμβέλειας τύπου HQ-9 τελικά αναγκάστηκε να αναθεωρήσει την απόφαση αυτή υπό την πίεση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Ρώσο στρατιωτικό αναλυτή Konstantin Makienko του Center for Analysis of Strategies and Technologies της Μόσχας η Άγκυρα αισθάνεται απογοητευμένη από την Δύση και πιο ειδικότερα από την στάση των ΗΠΑ αναφορικά με την υποστήριξη τους στους Κούρδους της Συρίας.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αναλυτή οι Τούρκοι θα μπορούν να αναπτύξουν τους S-400 Triumf στις ακτές του Αιγαίου στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Αρμενία περιοχές που μέχρι σήμερα οι Τούρκοι δεν μπορούσαν.

Με την απόκτηση των συστημάτων αυτών οι Τούρκοι θα μπορούν να πράττουν ότι επιθυμούν αφού οι Ρώσοι τους έχουν δώσει την άδεια να το πράξουν χωρίς περιορισμούς.

Βασικό στοιχείο για την επιλογή των Ρωσικών συστημάτων είναι η μεταφορά τεχνολογίας απλό την Ρωσική στην Τουρκική αμυντική βιομηχανία ώστε στο μέλλον οι Τούρκοι να μπορέσουν να αναπτύξουν το δικό τους αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου ύψους/εμβέλειας.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι η ευρωπαϊκή εταιρεία Eurosam και η αμερικανική κοινοπραξία Raytheon/LM, δεν είχαν δείξει ότι είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να μεταφέρουν σημαντικά τμήμα της τεχνολογίας των συστημάτων τους στην τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Αντιθέτως οι Ρώσοι όπως φαίνεται υπέκυψαν στον πειρασμό να προκαλέσουν ένα σημαντικό εσωτερικό πρόβλημα στο ΝΑΤΟ με την πώληση των  S-400 Triumf στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα δεν θα ολοκληρωθεί στο ΝΑΤΟικό σύστημα αεράμυνας αλλά στο εθνικό Τουρκικό. Επιπρόσθετα οι S-400 Triumf της Τουρκίας δεν θα είναι εξοπλισμένοι με σύστημα IFF.

Όσον αφορά το μέλλον της συμφωνίας ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι η υπογραφή της θα λάβει χώρα σε ένα χρόνο όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές συνομιλίες για την παραγγελία των συστημάτων.

Πάντως υπάρχει το ενδεχόμενο τουλάχιστον μία Μοίρα του συστήματος S-400 Triumf να παραδοθεί στην Τουρκία το συντομότερο δυνατό εκτρέποντας το σύστημα από άλλη διεθνή παραγγελία εάν αυτό φυσικά είναι δυνατό.

Γιώργος Τσιμπούκης