Σε εξέλιξη η άσκηση διαχείρισης κρίσεων CMX15 του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 4 Μαρτίου άσκηση διαχείρισης κρίσεων του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, η οποία όπως φαίνεται από το σενάριο της σχετίζεται έμμεσα με τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα στις 6 Μαρτίου ξεκίνησε η εξαήμερη άσκηση διαχείρισης κρίσεων CMX15 η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1992.

Το σενάριο της φετινής άσκησης περιλαμβάνει την διαχείριση μιας κρίσης που αφορούσε δύο χώρες που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ και βρίσκονται σε απόσταση από την πλησιέστερη ΝΑΤΟική χώρα.

Στην άσκηση που πραγματοποιείται στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ συμμετέχουν στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό όχι μόνο από τις χώρες μέλη αλλά και από την Αυστραλία, την Φιλανδία, την Ιαπωνία, την Σουηδία, και την Ουκρανία, ενώ παρατηρητές έχουν στείλει η Νότια Κορέα η Ν. Ζηλανδία και η Γεωργία.

Η άσκηση συμπεριλαμβάνει σενάρια με παραμέτρους όπως ανθρωπιστική κρίση και ναυτική ασφάλεια με επιπτώσεις στη Συμμαχία και στις χώρες μέλη.

Στην άσκηση έχει προσκληθεί η ΕΕ τα όργανα της οποία θα συμμετάσχουν με ανταλλαγή πληροφοριών καθώς και το Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων και Ειρηνευτικών Αποστολών του ΟΗΕ, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας. Η άσκηση ξεκίνησε στις 4 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 10 Μαρτίου.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.