Σε φάση αναμονής η Dassault για την πώληση των 36 Rafale στην Ινδία

Σε στάση αναμονής βρίσκεται η γαλλική εταιρεία Dassault αναφορικά με την υπο διαπραγμάτευση παραγγελία 36 μαχητικών Rafale από την Ινδία, μια υπόθεση που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012 με τις πλέον αισιόδοξες προοπτικές αφού πρόθεση της Ινδικής Αεροπορίας ήταν η αγορά 126 μαχητικών τύπου Rafale.

Αν και οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις της Dassault με την ινδική κυβέρνηση έχουν ολοκληρωθεί η γαλλική εταιρεία δεν δείχνει να είναι και τόσο αισιόδοξη για την άμεση υπογραφή της σύμβασης. Σύμφωνα με Ινδικές πηγές η σχετική συμφωνία για τα αντισταθμιστικά οφέλη δεν έχει ολοκληρωθεί και θα χρειαστεί ακόμη περισσότερο χρόνο για να κλείσει και αυτό το κεφάλαιο της συμφωνίας.

Η κατάσταση αυτή ανησυχεί την γαλλική εταιρεία η οποία το πρώτο εξάμηνο του 2015 έλαβε παραγγελίες ύψους 4,3 δις ευρώ κυρίως λόγω των δύο εξαγωγικών συμβολαίων που πέτυχε στην Αίγυπτο και το Κατάρ για το Rafale, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016 το ποσό έφτασε μόλις τα 1,3 δις ευρώ.

Το νέο συμβόλαιο με την Ινδία θα έχει ύψος 7,89 δις ευρώ και αναμφίβολα θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα της εταιρείας για καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα.

Από την άλλη πλευρά η γαλλική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την αγορά 180 Rafale, εκ των οποίων είχαν παραδοθεί μέχρι τα τέλη του 2015 συνολικά 135 αεροσκάφη με στόχο να παραδοθούν 150 αεροσκάφη μέχρι το 2019.

Αυτή την περίοδο η εταιρεία κατασκευάζει τα μαχητικά αεροσκάφη και για τους τρείς πελάτες της την Γαλλική Αεροπορία (45 αεροσκάφη ακόμη) την Αιγυπτιακή Αεροπορία (24 αεροσκάφη) και την Αεροπορία του Κατάρ (24 αεροσκάφη).

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.