Σε κίνδυνο το Ινδορωσικό πρόγραμμα ανάπτυξης νέου μαχητικού 5ης γενιάς FGFA

Σοβαρά προβλήματα πρόκειται να αντιμετωπίσει στο κοντινό μέλλον η Ινδική Αεροπορία απέναντι στην συνεχώς ενισχυόμενη Κινεζική Αεροπορία, αφού τα σχέδια του Νέου Δελχί για την ανάπτυξη του νέου Ινδικού μαχητικού 5ης γενιάς το γνωστό πρόγραμμα FGFA φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά κωλύματα.

Το πρόγραμμα FGFA είναι μια διακρατική συνεργασία της Ρωσίας με την Ινδία για την από κοινού ανάπτυξη ενός νέου μαχητικού 5ης γενιάς, το οποίο θα βασίζεται τεχνολογικά στο αεροσκάφος PAK-FA Τ-50 της εταιρείας Sukhoi.

Οι διαπραγματεύσεις για αυτό το πρόγραμμα ξεκίνησαν το 2010 και μέχρι σήμερα οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει μια τελική διακρατική συμφωνία βιομηχανικής συνεργασίας, παρα μόνο μια συμφωνία για το αρχικό στάδιο σχεδίασης του αεροσκάφους με την ινδική συμμετοχή να κοστολογείται στα 300 εκατ. δολάρια.

Αν και τα προηγούμενα χρόνια οι δύο χώρες είχαν πετύχει να καλύψουν σημαντικό έδαφος στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα τελικά τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν ήταν ανυπέρβλητα με αποτέλεσμα μόνο μια παρέμβαση του γραφείου του πρωθυπουργού να μπορούσε να λύσει το αδιέξοδο.

Όμως δεν είναι μόνο τα γραφειοκρατικά προβλήματα που εμποδίζουν την έναρξη του προγράμματος FGFA.

Σύμφωνα με Ινδικές πηγές η Αεροπορία της χώρας δεν φαίνεται να είναι και τόσο ευχαριστημένη με τις τεχνικές προδιαγραφές του αεροσκάφους που προτείνουν οι Ρώσοι, τον κινητήρα του PAK-FA Τ-50 που θα εγκατασταθεί στο νέο ινδικό μαχητικό, ούτε και με τις δυνατότητες stealth του FGFA.

Το σοβαρότερο όμως πρόβλημα που το πρόγραμμα FGFA αντιμετωπίζει είναι η έλλειψη πόρων αφού η κυβέρνηση δεν έχει εγκρίνει τα ποσά που η Αεροπορία έχει ζητήσει για την ανάπτυξη του νέου μαχητικού.

Υπο αυτές τις συνθήκες, οι Ρώσοι αναμένουν από την Ινδία να αποφασίσει το μέλλον αυτής της συνεργασίας, εκφράζοντας ευθέως την προειδοποίηση προς το Νέο Δελχί για ενδεχόμενη λύση της συνεργασίας και την αναζήτηση ενός νέου συνεργάτη για την ολοκλήρωση του νέου μαχητικού.

Όλοι αυτοί οι λόγοι θέτουν το πρόγραμμα FGFA σε σοβαρό κίνδυνο την στιγμή που η Κίνα ενέταξε σε υπηρεσία πρόσφατα το δικό της μαχητικό 5ης γενιάς με στόχο την έναρξη της μαζικής παραγωγής του J-20 ‘Black Eagle’ στο άμεσο μέλλον.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.