Σε μια περιοχή που οι υπερδυνάμεις αλλάζουν στάση σε μια νύχτα, γιατί να μην το κάνουν οι Τζιχαντιστές

Μια τουρκική επέμβαση θα απειλήσει στην Βόρεια Συρία τις φυλακές και τους καταυλισμούς που διαχειρίζονται οι Κούρδοι και στις οποίες βρίσκονται πολλοί τζιχαντιστές και οι οικογένειές τους, προειδοποίησαν οι διοικητές του SDF, που ανησυχούν ότι θα χάσουν τον έλεγχό τους.

Μόνο στον καταυλισμό αλ Χολ, στη βορειοδυτική Συρία, διαμένουν περισσότεροι από 70.000 εκτοπισμένοι, ανάμεσά τους 3.000 οικογένειες τζιχαντιστών σύμφωνα με την κουρδική κυβέρνηση.

«Οι εγκληματίες αυτοί ενδέχεται να δραπετεύσουν», τονίζει ο Όμαρ, σύμφωνα με τον οποίο τα κέντρα κράτησης βρίσκονται σε απλά κτίρια που δεν είναι επαρκώς προστατευμένα.

Όμως με νέες πληροφορίες, ο YPG ήδη έχει καταφέρει να φέρει με το μέρος του έναν πολύ μεγάλο αριθμό Τζιχαντιστών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτός από την εκπαίδευση που τους παρέχεται ήδη, οι οικογένειες τους έχουν διασκορπιστεί και εγκατασταθεί στην περιοχή γύρω από την Ροζάβα, ένα μέρος όπου οι Κούρδοι προσπαθούν να τους ενσωματώσουν και να τους δώσουν παροχές με τις οποίες θα εγκατασταθούν ως μόνιμοι κάτοικοι πλέον

Ο YPG θεωρεί πως οι Τζιχαντιστές που κρατούν,το μόνο που έχουν να χάσουν σε αυτή σήμερα είναι οι οικογένειες τους, και σε περίπτωση που εκτοπιστούν οι Κούρδοι από την περιοχή, στην καλύτερη περίπτωση θα τους ακολουθήσουν. Μια περιοχή που θα (αν) εποικιστεί από Σύριους πρόσφυγες είναι βέβαιο ότι οι Τζιχαντιστές δεν έχουν θέση.

ViaDiplomacy Newsroom