Σε θρίλερ εξελίσσεται το c εξαιτίας των εξαγγελιών Τσίπρα

Σε θρίλερ εξελίσσεται η συνεδρίαση του Eurogroup, εν μέσω αντικρουόμενων ενδείξεων για το αν θα υπάρξει συμφωνία για την αποδέσμευση της δόσης και κατ’ αρχήν συμφωνία για το χρέος.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία προηγήθηκε συνάντηση του Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, του Ντόναλντ Τούσκ, του Μάριο Ντράγκι και του Γερούν Ντάισελμπουλ, όπου συμφωνήθηκε ότι πρέπει να κλείσουν τα θέματα της αξιολόγησης και της δόσης στο σημερινό Eurogroup.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΝΙ, ένα από τα αγκάθια της τελευταίας στιγμής για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι η εξαγγελία του πρωθυπουργού την Κυριακή για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που, όπως είπε, θα χρηματοδοτηθεί με το 40% του υπερβάλλοντος πλεονάσματος αλλά και επιπλέον έσοδα που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία.

Ανταποκρίτρια της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal στις Βρυξέλλες αναφέρει ότι δημοσιογράφος ρώτησε τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιούνκερ αν όλα πηγαίνουν καλά στη συνεδρίαση του Eurogroup και του απάντησε μονολεκτικά “όχι”.

Αμετακίνητοι στις αρχικές θέσεις τους για το χρέος ΔΝΤ και Γερμανία

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ αμετακίνητοι στις αρχικές θέσεις τους για το χρέος παραμένουν τόσο η γερμανική πλευρά όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ αυτή τη στιγμή έχουν ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση κάποιες διορθώσεις αναφορικά με το ζήτημα των κόκκινων δανείων αλλά το ΕΚΑΣ και περαιτέρω παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Δυσαρέσκεια υπάρχει αναφορικά με την καθυστέρηση στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού αλλά και στη μη ύπαρξη διάταξης αναφορικά με τη νομική προστασία των μελών που θα απαρτίζουν το νέο ταμείο.

Παρά ταύτα πληροφορίες αναφέρουν πως το Eurogroup βρίσκεται κοντά στην έγκριση της δόσης προς τη χώρα μας, η εκταμίευση της οποίας θα γίνεται σε μηνιαία βάση με διάρκεια μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο.

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως Γερμανία και ΔΝΤ εμμένουν στις αρχικές τοποθετήσεις τους, με ένα σκληρό bras de fer να βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Οι ίδιες πληροφορίες τέλος κάνουν λόγο για κείμενο στο οποίο υπάρχει αναφορά στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους σε τρεις φάσεις, με τα σημαντικά μέτρα να μετατίθενται για μετά το 2018.

ΥΠΟΙΚ Φινλανδίας: Αν χρειαστεί θα ζητήσω νέα εντολή από το κοινοβούλιο της χώρας

Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Alexander Stubb, ανέφερε το ενδεχόμενο να διακόψει τις συνομιλίες προκειμένου να ζητήσει νέα εντολή από το κοινοβούλιο της χώρας του.

Συγκεκριμένα, όπως είπε: «Εάν χρειαστεί, η Φινλανδία θα διακόψει τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας στο Eurogroup και θα πάει και να αναζητήσει (αντίστοιχη) εντολή από το κοινοβούλιο».

Με πληροφορίες από skai.gr

ViaDiplomacy Newsroom