Σε τρεις φρεγάτες κλάσης Έλλη θα μπορούν να δέχονται ελικόπτερα S-70B Aegean Hawk (Vid.)

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τροποποίησης και πιστοποίησης του ελικοδρομίου τριών φρεγατών κλάσης Έλλη του Πολεμικού Ναυτικού, ώστε να μπορούν να δέχονται και να υποστηρίζουν ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου S-70B Aegean Hawk.

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν από το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας αξιοποιώντας τις υποδομές της βάσης. Συνολικά αναβαθμίστηκαν τρείς φρεγάτες, η (F-461) Ναυαρίνον, η (F-465) Θεμιστοκλής και η (F-466) Νικηφόρος Φωκάς οι οποίες πλέον μπορούν να δεχτούν στο ελικοδρόμιο τους το ελικόπτερο βάρους 10 τόνων S-70B Aegean Hawk μετά από εργασίες ενίσχυσης της επιφάνειας του ελικοδρομίου.

Οι τρεις φρεγάτες θα μπορούν να ανεφοδιάζουν με καύσιμα τα ελικόπτερα αυτού του τύπου, αλλά δεν θα μπορούν να τα φιλοξενούν στο υπόστεγο τους τα S-70B Aegean Hawk κάτι για το οποίο θα απαιτούνταν ριζικές παρεμβάσεις στην υπερκατασκευή του πλοίου.

Τα τρία συγκεκριμένα πλοία της κλάσης Έλλη έχουν υποστεί πρόγραμμα εκσυγχρονισμού την περίοδο 2006-2010 στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και μπορούν να φιλοξενήσουν δύο ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου ΑΒ-212.

Με την νέα παρέμβαση των τεχνικών του Πολεμικού Ναυτικού τα τρία πλοία αποκτούν μεγαλύτερη επιχειρησιακή ευελιξία, αφού θα μπορούν να υποστηρίξουν και τα δύο ελικόπτερα που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό.

Σημειώνεται ότι το ελικόπτερο S-70B Aegean Hawk μπορούσε να υποστηριχτεί μέχρι σήμερα μόνο από τις τέσσερις φρεγάτες MEKO-200HN στα πέντε αποβατικά πλοία κλάσης Ιάσων και το μεγάλο πλοίο ανεφοδιασμού Στόλου (Α-374) Προμηθέας που το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει.

Το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει συνολικά 19 ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου. Πιο αναλυτικά 8 ελικόπτερα S-70B-6 Aegean Hawk, 3 ελικόπτερα S-70B Aegean Hawk και 8 ελικόπτερα Agusta Bell AB-212

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.