Σε τροχιά σύγκρουσης ΗΠΑ-Ισραήλ με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Σε ευθεία αντιπαράθεση φαίνεται να οδηγούνται οι σχέσεις Ισραήλ-ΗΠΑ με αφορμή τις διαπραγματεύσεις της Ουάσινγκτον με την Τεχεράνη, αναφορικά με το μέλλον του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Η πρόσφατη αποκάλυψη ότι η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ παρακολουθούσε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης σε αμερικανικό έδαφος, προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον.

Όπως ανέφερε η Wall Street Journal, η επιχείρηση των Ισραηλινών να συλλέξουν πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις Ιράν-ΗΠΑ αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου υπονόμευσης της προσπάθειας που καταβάλουν οι ΗΠΑ μαζί με την Βρετανία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Κίνα και τη Ρωσία (γνωστή και ως P5+1) για την ανεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για την διακοπή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Ως γνωστό η κυβέρνηση του Ισραήλ υπό τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου αντιτίθεται στις εν λόγω διαπραγματεύσεις, αφού το Ισραήλ εκτιμά ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, η πυρηνική απειλή της Τεχεράνης είναι υπαρκτή τουλάχιστον για το εβραϊκό κράτος, μια εκτίμηση που για τις υπόλοιπες συμμετέχοντες χώρες στις διαπραγματεύσεις δεν αποτελεί όπως έχει φανεί μέχρι σήμερα αληθινή απειλή.

Πάντως η επιθετική κατασκοπευτική δραστηριότητα της Μοσάντ στο αμερικανικό έδαφος με αιτία τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, έχουν δημιουργήσει σοβαρές τριβές στις σχέσεις Ισραήλ-ΗΠΑ, δύο στενούς συμμάχους από την δεκαετία του 1970.

Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ενημέρωσαν μέλη του Κογκρέσου για την κατασκοπευτική δράση της Μοσάντ στις ΗΠΑ, η οποία έχει ξεπεράσει σε ποιοτικά χαρακτηριστικά ακόμη και την δράση των μυστικών υπηρεσιών άλλων συμμαχικών χωρών, όπως της Βρετανίας και της Ιαπωνίας.

Μετά από την πρόσφατη αποκάλυψη των επιχειρήσεων της Μοσάντ στις ΗΠΑ, πρώην στέλεχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί προσπαθούν να χειραγωγήσουν τα θεσμικά όργανα των ΗΠΑ, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά των μελών του Κογκρέσου που έχουν συνταχτεί με το μέρος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος από πολλούς κύκλους στις ΗΠΑ χαρακτηρίζεται ως σκληροπυρηνικός.

Σύμφωνα με το ανώνυμο πρώην στέλεχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αυτά τα μέλη του Κογκρέσου έχουν μετατραπεί στους «χρήσιμους ηλίθιους», οι οποίοι θυσιάζουν το αμερικανικό εθνικό συμφέρον προς όφελος μιας ξένης ιδεολογίας και πιο ειδικά της ακροδεξιάς Σιωνιστικής ιδεολογίας του Ισραηλινού κυβερνώντος κόμματος Λικούντ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πρόσφατη διαρροή στα ΜΜΕ για τις κατασκοπευτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στις ΗΠΑ αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της Ουάσινγκτον με την Τεχεράνη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αντανακλούν την οργή και απογοήτευση της Αμερικανικής κυβέρνησης έναντι της Ισραηλινής.

Όπως σημείωσε το πρώην στέλεχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η συγκεκριμένη κατασκοπευτική δράση της Μοσάντ στο έδαφος των ΗΠΑ έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία της αμερικανικής κυβέρνησης, αφού τόσο αξιωματούχοι στο Λευκό Οίκο, όσο και στο Υπουργείο Εξωτερικών και στις υπηρεσίες πληροφοριών έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η επιθετική αυτή κατασκοπευτική κίνηση των Ισραηλινών δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.