Το Σεπτέμβριο του 2017 υπογράφεται η LoA για την απόκτηση των 70 OH-58D Kiowa Warrior (Video)

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται εκτός απροόπτου να υπογραφή από τις ΗΠΑ η LoA (Letter of Offer and Acceptance) για την παραχώρηση στην Ελλάδα των 70 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior στο πλαίσιο της εκποίησης του στρατιωτικού υλικού μέσω του προγράμματος EDA (Excess Defense Articles).

Η υπογραφή της LoA για το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίησης της παραχώρησης των εν λόγω ελικοπτέρων και την ενδυνάμωση της Αεροπορίας Στρατού. Το ζήτημα της απόκτησης των 70 OH-58D Kiowa Warrior ξεκίνησε στις αρχές του 2014 με τα πρώτα δημοσιεύματα στην Ελλάδα να αναφέρουν την πιθανότητα απόκτησης των ελικοπτέρων αυτών.

Η υπόθεση εξελίχτηκε θετικά για την Ελλάδα, όταν το 2016 δημοσιεύτηκε η λίστα του στρατιωτικού υλικού που οι ΗΠΑ επιθυμούσαν να παραχωρήσουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος EDA.

Από τότε το ζήτημα της απόκτησης των 70 OH-58D Kiowa Warrior έλαβε την αναγκαία προτεραιότητα στον σχεδιασμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2017 εστάλη από την Ελλάδα στις ΗΠΑ η LoR (Letter of Request) για την απόκτηση των ελικοπτέρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από  8 μήνες αναμονής, τον Σεπτέμβριο του 2017, οι ΗΠΑ θα απαντήσουν και επίσημα θετικά στο Ελληνικό αίτημα για την παραχώρηση των ελικοπτέρων. Μετα την υπογραφή της LoA θα προσδιοριστεί ακριβώς το κόστος του ελληνικού προγράμματος και θα ακολουθήσει η διαδικασία αποπληρωμής της απόκτησης των ελικοπτέρων και των υλικών που θα τα συνοδεύουν μέσω πιστώσεων FMS.

Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ελληνικού Στρατού δεν είναι η απόκτηση των ελικοπτέρων αυτών το κόστος των οποίων θα κυμανθεί μεταξύ 46-50 εκατομμύρια δολάρια, αλλά σε πρώτη φάση η μεταφοράς τους στην Ελλάδα και η εν ακολουθία υποστήριξη τους, και αυτό διότι η μεταφορά 70 ελικοπτέρων στην χώρα μας από τις ΗΠΑ απαιτεί μια προσεκτική προετοιμασία και ασφαλή μεταφορά του στρατιωτικού υλικού από τους χώρους που είναι αποθηκευμένο στα πλοία που θα τα μεταφέρουν στην Ελλάδα και φυσικά την ναύλωση των πλοίων που θα τα μεταφέρουν.

Με την άφιξη τους στην Ελλάδα, η Αεροπορία Στρατού θα μπορεί σε πρώτη φάση να υλοποιήσει εργασίες συντήρησης 1ου και 2ου  κλιµακίου, ενώ για την περεταίρω υποστήριξη των ελικοπτέρων αναζητούνται λύσεις αφού το Τεχνικό Σώμα έχει ήδη εκφράσει τον προβληματισμό του για την υποστήριξη όλων αυτών των ελικοπτέρων.

Μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται είναι ο κανιβαλισμός αριθμού ελικοπτέρων, τα οποία θα μπορούσαν για μερικά χρόνια να αποδώσουν τα αναγκαία ανταλλακτικά που θα απαιτηθούν για την λειτουργία των υπολοίπων.

Παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα συνεργασίας με την Ελληνική αμυντική βιομηχανία, ώστε να καλυφθούν οι όποιες ανάγκες προκύψουν με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Όπως αναφέρει ο στρατιωτικός αναλυτής Δημήτρης Μανακανάτας ο εξοπλισμός, το σύστημα εκπαίδευσης και τα απάρτια υποστηρίξεως για τα 70 ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior εκτιμάται ότι θα ανέρθουν στο ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

https://www.youtube.com/watch?v=eZCB2t5b4wc

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.