Η Σερβία «αιχμή του δόρατος» της Κίνας στα Βαλκάνια – Σύνοδο Κορυφής Κίνας – Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στο Βελιγράδι

Η Σερβία προετοιμάζεται για τη Σύνοδο Κορυφής Κίνας – Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ) που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Δεκεμβρίου στο Βελιγράδι. Στη Σύνοδο Κορυφής πρέπει να δοθεί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα βαλκανικής επιχειρηματικότητας pioneer-investors.com ιδιαίτερη έμφαση στα οφέλη, στα αποτελέσματα και στις προκλήσεις αυτής της συνεργασίας.

Η Σύνοδο Κορυφής Κίνας και ΚΑΕ συμφωνήθηκε μεταξύ του σέρβου πρωθυπουργού Αλεξάντερ Βούκιτς και του κινέζου ομολόγου του Λι Κεγιάνγκ κατά την επίσκεψη του πρώτου τον Σεπτέμβριο στη μητρόπολη Τιαντζίν της βόρειας Κίνας. Αξίζει να αναφερθεί ότι θα είναι η πρώτη επίσκεψη κινέζου πρωθυπουργού στη Σερβία από το 1986.

Η Σύνοδο Κορυφής είναι επακόλουθο της 4ης Διάσκεψης Εθνικών Συντονιστών της Κίνας – ΚΑΕ που έγινε στο Βελιγράδι στις 15 Νοεμβρίου και σε αυτήν θα συμμετέχουν δεκαέξι ηγέτες από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Ανάμεσα τους θα είναι και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Ούρμπαν για την επισημοποίηση της υπογραφής της συμφωνίας για την ανακατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Βελιγράδι- Βουδαπέστης που αποτελεί μια εκ των βασικών προτεραιοτήτων της Συνόδου. Ένα τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής θα διέρχεται και από το Μαυροβούνιο όπου αναμένεται να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του λιμανιού Μπαρ.

Σερβία και Κίνα διατηρούν πολύ καλές διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις. Η China National Electric Engineering Co. Σχεδιάζει, σύμφωνα με το Bloomberg, να επενδύσει 1,2 δις. δολάρια στη Σερβία και να δημιουργήσει 15.000 θέσεις εργασίας. Ο πρόεδρος της εταιρείας Τζιν Κουνσένγκ ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της China Machinery Engineering Corp. (1829), δεσμεύτηκε να κατασκευάσει ένα βιομηχανικό πάρκο, να αναβαθμίσει τουλάχιστον μία μονάδα παραγωγής ενέργειας και να επενδύσει σε τρεις εταιρείες που είναι έτοιμες να κλείσουν.

Οι μεγαλύτερες κινεζικές επιχειρήσεις στη Σερβία εμπλέκονται στα εξής έργα : μια γέφυρα στο Βελιγράδι αξίας 260 εκατ. δολαρίων, δύο τμήματα αυτοκινητόδρομου στη δυτική Σερβία αξίας 334 εκατ. δολαρίων καθώς και στην αναβάθμιση και την επέκταση του θερμοηλεκτρικού σταθμού και του λιγνιτωρυχείο του Κοστολατς αξίας 716 εκατ. δολαρίων. Όλα τα έργα χρηματοδοτούνται με δάνεια από την Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών της Κίνας.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.