Σιδηροδρομικά έργα ύψους 341 εκατ. ευρώ δημοπρατούνται το 2018

Του Νίκου Καραγιάννη

Στην Ελλάδα του 2018 τα σιδηροδρομικά έργα δείχνουν να έχουν την μεγαλύτερη δυναμική μιας και η νέα εποχή επιτάσσει χρήση των μέσων σταθερής τροχιάς τόσο για υπεραστικά όσο και για προαστιακά δρομολόγια.

Μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο πρόγραμμα έργων που συμπληρώνει κυρίως έργα του παρελθόντος ενώ διευρύνει την ηλεκτροκίνηση και εκτός ΠΑΘΕΠ. Σε αυτό βοηθά και το γεγονός ότι τα σιδηροδρομικά έργα που έχει ανάγκη η χώρα είναι ακόμα πολλά.

Αυτή την εποχή αρκετά έργα έχουν πάρει θέση υλοποίησης με τη δημοπράτηση τους να είναι πολύ κοντά. Τα έργα αφορούν σε μεγάλο βαθμό την Πελοπόννησο και τις περιοχές της Θεσσαλίας και της Αθήνας. Το κόστος τους ανέρχεται σε 341εκατ.ευρώ και θα μας απασχολήσουν μέσα στο έτος με την προώθηση τους σε υλοποίηση.

Πρώτο-πρώτο σε δημοπράτηση αύριο 9 Φεβρουαρίου είναι η ηλεκτροκίνηση Κιάτου-Ροδοδάφνης με κόστος 83εκατ.ευρώ.

Στην γραμμή εκκίνησης είναι και η εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα καθώς είμαστε προ των πυλών της δημοπράτησης. Το έργο χρηματοδοτείται με 47εκατ.ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ από το ΠΕΠ Θεσσαλίας.

Το ίδιο ώριμο για δημοπράτηση μέσα στον Μάρτιο είναι ένα έργο που θα υλοποιηθεί με πόρους από το ΠΔΕ. Πρόκειται για την ηλεκτροκίνηση του τμήματος Κόρινθος-Λουτράκι, ένα από τα “στοιχειωμένα” έργα που εξαγγέλεται διαρκών εδώ και 10 χρόνια. Η δημοπράτηση του θα επιτρέψει τη δρομολόγηση ηλεκτροκίνητων τρένων στη μικρή διαδρομή των 5χλμ. Θα έχει 3 σταθμούς σε Ισθμό, Καζίνο και Λουτράκι.

Μαζί με αυτά τα πρώτα έργα έχουμε και συνέχεια. Μέσα στην Άνοιξη αναμένεται η δημοπράτηση για την ηλεκτροκίνηση του τμήματος Λάρισα-Βόλος που περιλαμβάνει και την παράκαμψη της Νέας Ιωνίας αλλά και τη σύνδεση του Λιμένα Βόλου. Το έργο έχει 60εκατ.ευρώ χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020, Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

Πολύ κοντά στη δημοπράτηση είναι και το έργο για τη Β`φάση του Κεντρικού Σταθμού της Αθήνας. Η πρόσκληση από το Υπ.Οικονομίας έχει βγει εδώ και καιρό και αφορά εργολαβία-σκούπα που ολοκληρώνει τις “αιώνιες” εργολαβίες του παρελθόντος με κύριο μενού την κατασκευή ανισόπεδου Κόμβου στην Πέλοπος (στη νότια είσοδο του σταθμού) που ελευθερώνει την κίνηση των τρένων αλλά και την απευθείας υπόγεια σύνδεση του σταθμού με τον παρακείμενο σταθμό του Μετρό. Χρηματοδότηση 41εκατ.ευρώ από το ΕΣΠΑ, μέσω του Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

Προς το τέλος του 2018 περιμένουμε και την σημαντική εργολαβία για την επιδομή, ηλεκτροκίνηση, σηματοδότηση και σταθμούς στο τμήμα Αίγιο (Ροδοδάφνη)-Ψαθόπυργος. Και σε αυτή την περίπτωση η χρηματοδότηση των 95εκατ.ευρώ θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ 20140-2020 μέσω του Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Tέλος προχθές εξαγγέλθηκε και το έργο της νέας διπλής ηλεκτροκινούμενης γραμμής Ρίο-Άγιος Διονύσιος στην Πάτρα με 130εκατ.ευρώ ως ένα project που θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2018.

Να θυμίσουμε πως έχει ήδη δημοπρατηθεί η περίφημη Σήραγγα Σεπολίων κόστους 109εκατ.ευρώ, ένα έργο που αφορά την υπογειοποίηση των γραμμών στο τμήμα Αθήνα-3 Γέφυρες και έχει ήδη ανάδοχο την ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

 

Πηγή ypodomes.com

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.