Σύλληψη Ρώσου ειδικού στον τομέα της Ενέργειας στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”

Ο Γεβγκένι Καλίνιν, ρώσος επιχειρηματίας, ειδικός στον τομέα της Ενέργειας έχει συλληφθεί στην Ελλάδα από τις αστυνομικές αρχές, κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας δήλωσε στο Sputnik ο δικηγόρος του, Γιάννης Ραχιώτης.

«Την Πέμπτη, αργά το βράδυ, ο Γεβγκένι Καλίνιν, ένας Ρώσος ειδικός στην ενέργεια, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Η σύλληψη έγινε κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας. Ο Καλίνιν ήταν σε επαγγελματικό ταξίδι. Είναι γνωστός εμπειρογνώμονας στον τομέα του πετρελαίου», δήλωσε ο δικηγόρος του.

Σημείωσε ότι η ακρόαση σχετικά με την περίπτωση του Καλίνιν έλαβε χώρα την Παρασκευή και ότι «με απόφαση του εισαγγελέα ο Καλινίν οδηγήθηκε στη φυλακή μέχρι να σταλεί το ουκρανικό αίτημα έκδοσης του στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, η Ουκρανία κατηγορεί τον Καλίνιν ότι παραβίασε τους φορολογικούς νόμους ενώ εργαζόταν στη χώρα.

«Ωστόσο, αυτό είναι ένα πολιτικό θέμα. Ο Καλίνιν βρίσκεται στη λίστα του γνωστού ιστότοπου”Peacemaker”. Κατηγορείται για το γεγονός ότι (ο Καλίνιν) εργάστηκε σε εταιρείες οι οποίες υποτίθεται ότι ελέγχονταν από υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς», δήλωσε ο Ραχιώτης.

Η λίστα του «Peacemaker» είναι μια «μαύρη λίστα», όπου δημοσιεύονται προσωπικά στοιχεία όσων θεωρούνται «εχθροί της Ουκρανίας».

Ο δικηγόρος ανέφερε επίσης ότι είχε ενημερώσει τον εισαγγελέα σχετικά με το γεγονός ότι ο Καλίνιν βρίσκεται στη λίστα του «Peacemaker».Μέχρι το 2011 ο Καλίνιν ήταν αντιπρόεδρος της TNK-BP Commerce στην Ουκρανία, για την οποία έχει σταματήσει να εργάζεται.

«Αυτό είναι ένα καθαρά πολιτικό θέμα. Η ελληνική κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας », δήλωσε ο δικηγόρος Γιάννης Ραχιώτης.

Η Ρωσική Πρεσβεία στην Ελλάδα παρέχει στον υπό κράτηση ρώσο πολίτη Γεβγκένι Καλίνιν όλη την απαραίτητη προξενική βοήθεια, δήλωσε η πρεσβεία στo Sputnik.

«Από την πρώτη στιγμή παρέχουμε στον ρώσο πολίτη όλη την απαραίτητη προξενική βοήθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρεσβεία.

ViaDiplomacy Newsroom