Σημαντικές εξελίξεις για την ευοίωνη πορεία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων

Σημαντικές εξελίξεις για την ευοίωνη πορεία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) ανακοίνωσε στην Βουλή ο Αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας  Δημήτρης Βίτσας την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον υπουργό ένα σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων στο οποίο εμπλέκονται άμεσα τα ΕΑΣ πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει μετά από καθυστέρηση μεγάλου χρονικού διαστήματος.

Πρόκειται για την κατασκευή από τα ΕΑΣ για το Πολεμικό Ναυτικό αρκετών χιλιάδων πυρομαχικών των 76χλστ/62 για τα πυροβόλα OTO MELARA των φρεγατών, πυραυλακάτων και κανονιοφόρων του Ελληνικού Στόλου.

Σύμφωνα με το περιοδικό “Δούρειος Ίππος Almanac 2014-2015” η εν λόγω παραγγελία περιλαμβάνει την κατασκευή 20.000 οβίδων και του αντίστοιχου αριθμού πυροσωλήνων για τα πυρομαχικά αυτά, αξίας, σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 25 εκατ. ευρώ.

Η παραγγελία είχε συναντήσει εμπόδια στο Ελεγκτικό Συνέδριο για αρκετό χρονικό διάστημα κάτι που φαίνεται ότι θα διευθετηθεί σύντομα ώστε το ερχόμενο Φθινόπωρο να υπογραφεί η σύμβαση και να ξεκινήσει η παραγωγή.

Το δεύτερο πρόγραμμα που έχει ήδη ξεκινήσει είναι η κατασκευή από τα ΕΑΣ των 2.320 ελαφρών πολυβόλων Minimi των 5,56 χλστ που έχει παραγγείλει ο Ελληνικός Στρατός.

Πρόκειται για την παραγγελία η οποία υπογράφηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2014 συνολικού ύψους 52 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει εκτός από τα 2.320 πολυβόλα, την κατασκευή 2.320 διοπτρών νυκτερινής σκόπευσης τύπου NS-685 της εταιρείας Theon Sensors, καθώς και την παραγωγή από τα ΕΑΣ συνολικά 22 εκατ. ταινιοποιημένων φυσιγγίων των 5,56 χλστ.

Το τρίτο πρόγραμμα που αναμφίβολα θα επηρεάσει θετικά το μέλλον των ΕΑΣ είναι η επικείμενη υπογραφή της σύμβασης με την Ινδίας για την κατασκευή από τα ΕΑΣ συνολικά 1-1,5 εκατ. φυσιγγίων του πυρομαχικού των 12,7χλστ/99 και την μετέπειτα χορήγησης της άδειας παραγωγής του εν λόγω πυρομαχικού στην Ινδία.

Η σύμβαση αυτή που εκτιμάται ότι θα υπογραφεί εντός του έτους θα είναι ιδιαίτερα επικερδή για την εταιρεία, αφού η ινδική πλευρά θα καταβάλει στα ΕΑΣ για το χρονικό διάστημα που θα συμφωνηθεί το σχετικό αντίτιμο για τα δικαιώματα παραγωγής του πυρομαχικού.

Τα πυρομαχικά που θα αγοραστούν προορίζονται για τους νέους τηλεχειριζόμενους σταθεροποιημένους πυργίσκους των 12,7 χλστ που πρόκειται να παραγγείλει η Ινδία.

Στην τελική φάση του ινδικού διαγωνισμού έχουν επιλεγεί οι εταιρείες EM Digital από την Βρετανία και η εταιρεία Elbit από το Ισραήλ.

Ανεξάρτητα από το ποια από τις δύο εταιρείες θα επιλεγεί από την Ινδία, τα ΕΑΣ έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες και με τις δύο εταιρείες για την προμήθεια των πυρομαχικών.

Με την υλοποίηση της παραπάνω παραγγελίας τα ΕΑΣ θα έχουν για αρκετά χρόνια μια σταθερή ροή εσόδων από την Ινδία που θα διευκολύνει σε συνδυασμό με τις παραγγελίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και την αναμενόμενη τελική υπογραφή της σύμβασης με την ΑΤΚ για την παραγωγή του πυρομαχικού 40χλστ/L60, τον σταθερό και πιο ρεαλιστικό σχεδιασμό της μακροχρόνιας στρατηγικής της ελληνικής εταιρείας η οποία έχει επιτακτική ανάγκη να αναπτύξει νέα δικά της προϊόντα με στόχο τις εξαγωγές.

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.