Σημαντικές εξελίξεις σε δύο τουρκικά αναπτυξιακά εξοπλιστικά προγράμματα

Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο και τα γεγονότα που ακολούθησαν στην γειτονική χώρα επισκίασαν δύο σημαντικές εξελίξεις που καταγράφηκαν στην προσπάθεια της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας να αυξήσει το ποσοστό των εγχώρια ανεπτυγμένων οπλικών συστημάτων που θα εξοπλίσουν μελλοντικά τις Ένοπλες Δυνάμεις της γειτονικής χώρας.

Πιο αναλυτικά μερικές ημέρες μετά την εκδήλωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος στις 20 Ιουλίου το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία Aselsan την κατασκευή τεσσάρων αυτοκινούμενων επί τροχοφόρων οχημάτων ραντάρ αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας τύπου ΤEIRS.

teirs

Το ραντάρ αυτό έχει αναπτυχτεί και κατασκευαστεί από την Τουρκική εταιρεία Aselsan και λειτουργεί στην συχνότητα Χ με εμβέλεια 700 χλμ. Το πρώτο ραντάρ θα παραδοθεί στην Τουρκική Αεροπορία το 2019 και θα αντικαταστήσει τα υπάρχοντα ραντάρ αεράμυνας ξένης κατασκευής.

Επιπλέον η εταιρεία θα κατασκευάσει στο μέλλον 18 στατικά ραντάρ αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας τύπου SEIRS ανάλογων δυνατοτήτων.

seirs

Με την κατασκευή των ραντάρ αυτών η Τουρκική Αεροπορία θα αντικαταστήσει το σύνολο σχεδόν των στατικών ραντάρ αεράμυνας της γειτονικής χώρας ομογενοποιώντας και «τουρκοποιώντας» το εθνικό σύστημα αεράμυνας της χώρας αυξάνοντας το ποσοστό της αυτάρκειας και αυτονομίας από ξένους προμηθευτές των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το δεύτερο τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα που κατέγραψε σημαντικά βήματα προόδου ήταν το αναπτυξιακό πρόγραμμα για τον φορητό αντιαεροπορικό πύραυλο Hisar MANPADS (VSHORAD) οι δοκιμές του οποίου ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο.

hisar-mapads

Ο νέος τουρκικός πύραυλος που αναπτύσσεται από τις εταιρείες Roketsan και Aselsan έχει εμβέλεια 6 χλμ επιχειρησιακό ύψος 4 χλμ, ενώ οι αισθητήρες που θα διαθέτει είναι είτε Imaging Infra Red (IIR) ή Infra Red (IR). Σύμφωνα με τουρκικές πληροφορίες ο πύραυλος εκτιμάται ότι θα ενταχτεί σε υπηρεσία το 2018.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.