Σημαντική εξαγωγική επιτυχία της ΕΛΒΟ προκαλεί την μουδιασμένη αντίδραση του Υπουργείου Οικονομικών

Ακόμη μια σημαντική επιτυχία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας ανακοινώθηκε χτες από το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΛΒΟ, σύμφωνα με το οποίο η υπό εκκαθάριση εταιρεία κατάφερε μετά από πολύχρονη μεθοδική επίμονη και συστηματική εργασία να πείσει το Στρατό Ξηράς βορειοαφρικανικής χώρας με μεγάλη στρατιωτική παράδοση και ιστορία, να εμπιστευτεί στην ΕΛΒΟ την ανακατασκευή στρατιωτικών οχημάτων του.

Το προσύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών υπογράφηκε στις 27 Μαΐου του 2015 τη στιγμή που η εταιρεία βρίσκεται υπό εκκαθάριση από διεθνή αξιολογητικό συμβουλευτικό οίκο, ο οποίος με την στάση του δείχνει να εμπιστεύεται την εταιρεία για μια ομαλή και βιώσιμη επιχειρηματική πορεία στις διεθνείς αγορές.

Αυτή όμως την εμπιστοσύνη που επέδειξε η διεθνής αξιολογητική εταιρεία, δεν φαίνεται να την συμμερίζεται η ελληνική πολιτεία, αφού μόλις δύο ημέρες μετά την υπογραφή του προσυμφώνου συνεργασίας, υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών κάλεσαν μέλη της διοίκησης της ΕΛΒΟ για να τους επιπλήξουν και να τους υποδείξουν ότι δεν έπρεπε να υπογράφει η συμφωνία διότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει άλλα σχέδια για την εταιρεία!

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους για την συμφωνία οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ, το επίτευγμα τους φαίνεται να δυσκολεύει το Υπουργείο Οικονομικών να ισχυριστεί και να αποδείξει στον ελληνικό λαό, ότι η ΕΛΒΟ είναι μία άχρηστη εταιρεία με απαρχαιωμένο εξοπλισμό που δεν κοστίζει τίποτα, όπως είπε ο υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών επισημαίνοντας ότι οι αρμόδιοι της ελληνικής πολιτείας δεν θα μπορέσουν να την «ξεπουλήσουν τόσο εύκολα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικές εβδομάδες, στις 9 Μαΐου επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ήσυχος ο οποίος διαπίστωσε ότι η εταιρεία κάθε άλλο παρά απαρχαιωμένη και «άχρηστη» είναι.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν έκρυψε το θαυμασμό του για τις εγκαταστάσεις της εταιρείας και έκανε σχετικές δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το μήνυμα που ο Αναπληρωτής Υπουργός έστειλε προς του υποψήφιους αγοραστές της ΕΛΒΟ, «η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να πουλήσει, ούτε να ενοικιάσει τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στην εταιρεία» και συμπλήρωσε ότι, «Ως συνιδιοκτήτες φεύγουμε με την πεποίθηση ότι εδώ υπάρχει προοπτική, υπάρχει μέλλον, υπάρχει ανάπτυξη».

Την ίδια στιγμή όμως διαφορετική είναι η προσέγγιση του Υπουργείου Οικονομικών για το συγκεκριμένο ζήτημα αφού αν και στελέχη του γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Μάρδα είχαν ενημερώσει δύο ημέρες πριν ότι θα επισκεπτόταν και αυτός τις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ, τελευταία στιγμή η επίσκεψη του αναβλήθηκε (!).

Η θετική παραπάνω εξέλιξη και η μάλλον περίεργη στάση του Υπουργείου Οικονομικών δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για τις αληθινές προθέσεις της ελληνικής πολιτείας και όπως σημειώνουν στην ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ, «Ενώ όλοι, κυβερνώντες και μη, ισχυρίζονται ότι για να είναι ισχυρή η βιομηχανία της Χώρας πρέπει να στραφούμε εκτός συνόρων, ποιοι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών τραβούν το αυτί στην ΕΛΒΟ που υπέγραψε συμφωνία με το εξωτερικό;».

Και συνεχίζουν στην ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι να διατυπώνουν με ιδιαίτερο καυστικό τρόπο τις άξιες λόγου απορίες τους  διερωτώμενοι, «Άραγε οι συγκυβερνήτες οι οποίοι προεκλογικά μιλούσαν για Εθνική Αμυντική Βιομηχανία, ήταν κάθετοι στις ιδιωτικοποιήσεις των αμυντικών βιομηχανιών και υποστήριζαν με σθένος το έργο της ΕΛΒΟ, τώρα άλλαξαν γνώμη; Έχει γίνει κατανοητό ότι το ξεπούλημα της ΕΛΒΟ είναι Εθνική Προδοσία; Γιατί ο κ. Μάρδας χρησιμοποιεί διφορούμενους – ασαφείς όρους (συνέργεια;) και δεν ξεκαθαρίζει τι πραγματικά θα γίνει με την ΕΛΒΟ; Μήπως δεν λέγεται τίποτα, και εγκαταστάσεις, εξοπλισμός και προσωπικό με ανεκτίμητη τεχνογνωσία σε μία νύχτα θα περάσουν σε ξένα χέρια; Αυτή είναι η εθνική μας υπερηφάνεια;».

Τέλος οι εργαζόμενοι θέτουν ένα ακόμη ερωτηματικό στο Υπουργείο Οικονομικών, διερωτώμενοι για ποιό λόγο η πολιτεία κωφεύει στις εκκλήσεις των εργαζομένων της εταιρείας να σταματήσει άμεσα η ειδική εκκαθάριση και να περάσει η εποπτεία της ΕΛΒΟ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ, καλούν τον Πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα, να πάρει θέση και να λυθεί άμεσα το θέμα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ, επισημαίνοντας ότι κανένας κρατικός υπάλληλος δεν μπορεί να αποφασίσει για την Άμυνα της Χώρας και το αξιόμαχο του Ελληνικού Στρατού, αφού όπως όλοι παραδέχονται η Εθνική Άμυνα είναι αγαθό του λαού και δεν είναι προς πώληση.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.