Συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας για ανταλλαγή κρατουμένων

Οι επίτροποι ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ρωσίας και Ουκρανίας Τατιάνα Μοσκάλκοβα και Λιουντμίλα Ντενίσοβα, κατά την διάρκεια της συνάντησης την Δευτέρα στο Κίεβο, κατέληξαν σε συμφωνία για ανταλλαγή κρατουμένων.
Η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας Λιουντμίλα Ντενίσοβα δήλωσε ότι συζήτησαν για τις διαδικασίες που αφορούν την επιστροφή Ουκρανών πολιτών που κρατούνται στην Ρωσία και Ρώσων πολιτών που κρατούνται στην Ουκρανία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι κατά την αυριανή συνάντηση τους θα ανταλλάξουν καταλόγους με τα ονόματα των κρατουμένων.
Η Τατιάνα Μοσκάλκοβα εξέφρασε την ελπίδα ότι αύριο θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την ανταλλαγή των κρατουμένων, επισημαίνοντας ότι την ώθηση για «την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων και συνδρομής προς τους ανθρώπους αυτούς» την έδωσε η τηλεφωνική συνομιλία που είχε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η Ρωσίδα επίτροπος δήλωσε ότι ο κατάλογος των Ρώσων πολιτών που κρατούνται στην Ουκρανία περιλαμβάνει 50 ονόματα, εκ των οποίων οι 27 βρίσκονται σε φυλακές, ενώ οι υπόλοιποι 23 έχουν αφεθεί ελεύθεροι αλλά με δικαστική απόφαση δεν έχουν δικαίωμα εξόδου από την χώρα.
Η Ουκρανή επίτροπος Λουντμίλα Ντενίσοβα, δήλωσε ότι συμφώνησε με την Ρωσίδα ομόλογο της να δοθεί η δυνατότητα σε ανεξάρτητους γιατρούς να εξετάσουν τους Ουκρανούς που κρατούνται στην Ρωσία.
Πρόκειται για τους 24 Ουκρανούς ναύτες που είχαν συλληφθεί στα στενά του Κερτς στην Αζοφική Θάλασσα και τον Πάβελ Γκρίμπε που καταδικάστηκε στο Ροστόφ να Ντονού (Ροστόφ επί του Ντόν) ως συνεργός σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.
Παράλληλα, η Ουκρανή επίτροπος ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας να εξασφαλίσει την παρουσία της Ρωσίδας επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην δίκη του Ρώσου δημοσιογράφου διευθυντή του ιστότοπου Ria Novosti – Ukraine Κιρίλ Βισίνκι, ο οποίος κρατείται στην Ουκρανία και δικάζεται με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και για υπονομευτική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας.

ViaDiplomacy Newsroom