Σίμος Αναστασόπουλος: Καραντίνα και οικονομία – Οδηγός ασφαλούς επανεκκίνησης

Επειδή όσο μεγαλύτερη θα είναι η διάρκεια της καραντίνας τόσο πιο βαθιά θα είναι και η ύφεση που θα ακολουθήσει, επείγει να αποκατασταθεί, όσο το δυνατόν νωρίτερα, η παραγωγική διαδικασία, να ανοίξουν δηλαδή ξανά οι κλειστές επιχειρήσεις και να διασωθεί, ότι μπορεί, από την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού. Βεβαίως τηρώντας τις προϋποθέσεις ώστε να μην έχουμε νέα έξαρση μετάδοσης του κορωνοιού.

Η σταδιακή άρση των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του COVID-19 μπορεί να ξεκινήσει όταν για 14 συνεχείς μέρες (μια περίοδος επώασης) έχουμε σταθερή μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, όπως υποδεικνύει η μελέτη του Ινστιτούτου Αμερικανικών Επιχειρήσεων (ΑΕΙ, National Coronavirus Response, A Roadmap to reopening, Gottlieb και άλλοι www.aei.org/wp-content/uploads/2020/03/National-Coronavirus-Response-a-Road-Map-to-Recovering-2.pdf). Με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει η δυνατότητα διάγνωσης, και ιχνηλάτησης και απομόνωσης των μεμονωμένων κρουσμάτων, ώστε να μην αναγκαστεί πάλι η πολιτεία να καταφύγει στο έκτακτο μέτρο της γενικευμένης καραντίνας και τη συνεπαγόμενη αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας.

Απαιτείται μεγάλος αριθμός διαγνωστικών τεστ για να βγούμε αμετάκλητα από την καραντίνα και σε αυτό το σημείο η επιτυχημένη και αποτελεσματική πολιτική Τσιόδρα χρειάζεται αναθεώρηση. Χρειάζεται να φροντίσουμε σήμερα για την προμήθεια μεγάλου αριθμού γρήγορων διαγνωστικών τεστ και στο μέτρο που τα εργαστηριακά και ακριβά δεν είναι επαρκώς διαθέσιμα η χρήση των φθηνών και γρήγορων ειδικών τεστ αντισωμάτων θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

Ας προετοιμαστούμε σήμερα για να βγούμε με ασφάλεια, και χωρίς πισωγυρίσματα, από την καραντίνα και εμείς και η πολύπαθη οικονομία μας.

 

Σίμος Αναστασόπουλος

Πρόεδρος & CEO Πετσιάβας ΑΕ

Πρόεδρος Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας CompeteGR

Επίτιμος Πρόεδρος Ελληνο Αμερικανικού Επιμελητηρίου

ViaDiplomacy Newsroom