Σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των 4 MEKO 200 Track IIA/B υπέγραψε το Τουρκικό Ναυτικό

Σύμβαση για τον μερικό εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών MEKO 200 Track IIA/B υπέγραψε το Τουρκικό Ναυτικό με τις εταιρείες Aselsan και Havelsan.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αντικατάσταση του Τακτικού Συστήματος Διαχείρισης Μάχης TACTICOS της εταιρείας Signaal σήμερα Thales NL, από το σύστημα τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής GENESIS B-SYS το οποίο αποτελεί αναβάθμιση του υπάρχοντος συστήματος GENESIS.

Το εν λόγω σύστημα έχει ήδη τοποθετηθεί στις τέσσερις κορβέτες κλάσης Ada καθώς και στις 8 φρεγάτες κλάσης Gabya (κλάση O.H.Perry). Τα τέσσερα πλοία MEKO 200 Track IIA/B παραλήφθηκαν από το Τουρκικό Ναυτικό την περίοδο 1997-2000 και στο πρόσφατα παρελθόν είχαν εκσυγχρονιστεί με την εγκατάσταση του radar SMART-S Mk2 3D στην θέση του AWS 9 3D.

Επιπλέον στις φρεγάτες TCG Barbaros και TCG Oruçreis αντικαταστήθηκαν οι εκτοξευτές Mk29 Mod1 με τους εκτοξευτές Mk41 Mod26 VLS Baseline VI (tactical modules) οι οποίοι φέρουν 8 πυραύλους RIM-7P Sea Sparrow  ή εναλλακτικά 32 πυραύλους RIM-162 ESSM, ενώ στις φρεγάτες TCG Salihreis και TCG Kemalreis αναβαθμίστηκαν οι εκτοξευτές Mk41 VLS Baseline ΙV στο επίπεδο Mk41 Mod2 VLS Baseline VIΙ (tactical modules), οι οποίοι φέρουν 16 πυραύλους RIM-7P Sea Sparrow  ή εναλλακτικά 64 πυραύλους RIM-162 ESSM.

Εκτός από το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης GENESIS B-SYS οι τουρκικές φρεγάτες θα εξοπλιστούν και με το Εθνικό Σύστημα Εκλέγου Πυρός TAKS για το κύριο πυροβόλο Mk45 των 127 χλστ το οποίο θα αναπτυχτεί με βάση την τεχνογνωσία και εμπειρία που αποκτήθηκε από την ανάπτυξη του ανάλογου συστήματος για το πυροβόλο  OTO MELARA 76/62 των 76 χλστ για τις κορβέτες κλάσης Ada.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.