Σινά: Το νέο επικίνδυνο μέτωπο του σουνιτικού ισλαμιστικού εξτρεμισμού

Νεώτερες πληροφορίες για την επίθεση των ισλαμιστών σε μηχανοκίνητη μονάδα του αιγυπτιακού Στρατού στις 24 Οκτωβρίου στην περιοχή Sheikh Zuwaid στο βόρειο Σινά ήρθαν στην δημοσιότητα με την ανάρτηση σε ιστοσελίδα ενός βίντεο από την επίθεση αυτή.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του ΙΗS Jane’s η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την σουνιτική ισλαμιστική οργάνωση Ansar Bayt al-Maqdis η οποία μάχεται τις αιγυπτιακές δυνάμεις στο Σινά και αποτελεί ένα ακόμη παρακλάδι του ISIS. Κατά την διάρκεια της επίθεσης σκοτώθηκαν 30 Αιγύπτιοι στρατιώτες οι οποίοι αποτελούσαν μέρος μίας μηχανοκίνητης μονάδας συνολικής δύναμης 40 περίπου στρατιωτών, η οποία περιελάμβανε δύο άρματα μάχης Μ60, δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Μ113 και ένα τεθωρακισμένο όχημα μάχης YPR-765.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του αιγυπτιακού Στρατού η επίθεση πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένο όχημα το οποίο επέπεσε σε σημείο ελέγχου που είχε εγκαταστήσει η εν λόγω μονάδα. Στο βίντεο που δημοσιεύτηκε στην ισλαμιστική ιστοσελίδα φαίνεται καθαρά η επίθεση αυτοκτονίας στο σημείο ελέγχου με αποτέλεσμα το θάνατο 18 στρατιωτών και η επακόλουθη επίθεση των ισλαμιστών στους άνδρες της αιγυπτιακής μονάδας με τροχοφόρα οχήματα 4×4.

Όπως φαίνεται στο βίντεο οι ισλαμιστές αιφνιδίασαν του Αιγύπτιους στρατιώτες και άρχισαν να τους κυνηγούν με τα οχήματα, μάλιστα το πλήρωμα ενός από τα αιγυπτιακά άρματα μάχης αν και κατάφερε να θέσει το άρμα σε λειτουργία τελικά επέλεξε να εγκαταλείψει το πεδίο της επίθεσης παρα να αντιμετωπίσει τα RPG-7 των ισλαμιστών.

Το βίντεο παρουσιάζει επίσης την επίθεση σε στρατιωτικά οχήματα με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί στους δρόμους της περιοχής, την εκτέλεση των αιχμαλώτων και την καταστροφή αγωγών φυσικού αερίου. Μάλιστα σε κάποιο σημείο του βίντεο φαίνεται αντάρτες της οργάνωσης να έχουν καταλάβει ένα από τα δύο άρματα μάχης Μ60 της μονάδας. Όπως φαίνεται από το βίντεο η αιγυπτιακή μονάδα υπέστη πλήρη καταστροφή και οι άνδρες της είτε διέφυγαν, είτε σκοτώθηκαν.

Με τη δημοσίευση του βίντεο οι τρομοκράτες επιδιώκουν να πλήξουν το γόητρο του αιγυπτιακού Στρατού και να σπείρουν το φόβο και τον πανικό στον αιγυπτιακό λαό. Φυσικά το μήνυμα τους απευθύνεται και στην αιγυπτιακή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία η οποία με δηλώσεις αξιωματούχων σημείωσε ότι επιθέσεις σαν και αυτή δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς την παροχή βοήθειας από ξένη χώρα αφήνοντας υπονοούμενα για τον ύποπτο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.

Μετά την επίθεση οι αντάρτες πήραν μαζί τους δύο όλμους των 82 χλστ, πέντε βαριά πολυβόλα των 12,7 χλστ, τέσσερα πολυβόλα των 7,62 χλστ FN MAG, 20 τυφέκια ΑΚ-47, και συστήματα νυκτερινής όρασης εμπλουτίζοντας τον εξοπλισμό τους, ο οποίος περιλαμβάνει ακόμη και φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους ρωσικής κατασκευής από τις αποθήκες του Καντάφι.
Σύμφωνα με τους Αιγυπτίους η συγκεκριμένη επίθεση δεν ήταν η μόνη την περίοδο αυτή αφού μερικές ημέρες αργότερα στις 12 Νοεμβρίου οι ισλαμιστές αντάρτες με τέσσερα σκάφη επιτέθηκαν και σε ένα αιγυπτιακό περιπολικό σκάφος 45 μίλια ανοικτα της πόλης Damietta στην Μεσόγειο.

Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν 8 Αιγύπτιοι ναύτες 4 αντάρτες ενώ συνελήφθησαν 32 ακόμη. Όπως αναφέρουν ισραηλινές πηγές ο αιγυπτιακός Στρατός έχει αναπτύξει στο Σινά για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών 10 Συντάγματα, 8 επιθετικά ελικόπτερα AH-64D Apache και μαχητικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο του El Arish, το οποίο βρίσκεται στο βόρειο Σινά πλησίον των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς ο αιγυπτιακός Στρατός αντιμετωπίζει ένα πυρήνα από αποφασισμένους και αδίστακτους ισλαμιστές, ενώ εκτιμάται ότι οι επιχειρήσεις του αιγυπτιακού Στρατού στο Σινά μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές τριβές με τους Βεδουίνους που κατοικούν στη Χερσόνησο και πραγματοποιούν λαθρεμπόριο στα σύνορα με τη Γάζα και ανησυχούν από την έντονη παρουσία του Στρατού στην περιοχή.

Από τα μέσα του 2011 που ξεκίνησαν οι επιθέσεις των Ισλαμιστών και οι επιχειρήσεις του Στρατού της Αιγύπτου στο Σινά μέχρι σήμερα, έχουν σκοτωθεί 239 μέλη των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ασφαλείας καθώς και 718 ισλαμιστές.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.