Συνάντηση Γ. Κατρούγκαλου με την Βοηθό Υπουργό Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ E. Neumann

Ο Στρατηγικός Διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ θα ξεκινήσει σε δύο εβδομάδες από σήμερα στις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, συναντήθηκε την Τρίτη, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τη Βοηθό Υπουργό Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Elizabeth Neumann

Στις 13 Δεκεμβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στις ΗΠΑ όπου το αντικείμενο των συζητήσεων με την αμερικανική αντιπροσωπεία της οποίας θα ηγούνται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ασίας Ουές Μίτσελ, είναι το πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, όπου θα τεθούν επί τάπητος θέματα άμυνας και ασφάλειας, ενέργειας, εξωτερικής πολιτικής, εμπορίου και τεχνολογίας.

Τον κ. Κατρούγκαλο θα συνοδεύουν ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης κ.ά. Όπως έχει γίνει γνωστό, δεν θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον ο Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Αλέξης Τσίπρας λόγω προγραμματισμένης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., ούτε όμως και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, αν και τα θέματα Άμυνας και Ασφάλειας είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο κυβερνήσεις προετοιμάζουν την μεγάλη αναβάθμιση της Σούδας, της Λάρισας και του Στεφανοβίκειου κλπ. Γραμμή και των δύο κυβερνήσεων είναι ότι θα είναι κέρδος και για τις δύο πλευρές να προχωρήσει η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η αμερικανική πλευρά έχει συζητήσει αναλυτικά όλα τα ζητήματα του στρατηγικού διαλόγου Αθήνας – Ουάσιγκτον και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο πλευρές συζητούν και για επικείμενο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, όχι όμως άμεσα, αλλά μετά τη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και σίγουρα πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές.

.

ViaDiplomacy Newsroom