Συνάντηση Μακρόν με Βούσιτς και Θάτσι

Η συνάντηση που συγκάλεσε, την Τρίτη, αιφνιδίως, στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τους προέδρους της Σερβίας και του Κοσσόβου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Χάσιμ Θάτσι είχε ενημερωτικό χαρακτήρα ανέφερε ο Αλ. Βούτσιτς.

«Ο πρόεδρος Μακρόν με την συνάντηση αυτή ήθελε να ενημερωθεί για τις θέσεις των δύο πλευρών ώστε να ξαναρχίσει ο διάλογος για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσόβου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Γαλλία και η Ευρώπη επιθυμούν να έχουν τον καθοριστικότερο ρόλο στο ζήτημα αυτό, σεβόμενοι τους Αμερικανούς και άλλους παράγοντες» δήλωσε στα σερβικά ΜΜΕ ο Αλ. Βούτσιτς μετά το πέρας της συνάντησης.

Επισήμανε δε ότι «ο Γάλλος πρόεδρος όταν μίλησε για σημαντικό ρόλο της Ευρώπης εννοούσε πρωτίστως τον ίδιο και την καγκελάριο της Γερμανίας ‘Ανγκελα Μέρκελ αλλά και τους θεσμούς της Ε.Ε.». Ο Αλ. Βούστιτς ανέφερε ότι στην συνάντηση επανέλαβε το αίτημα για άρση των δασμών για τα σερβικά εμπορεύματα που επέβαλε η Πρίστινα και είχε την υποστήριξη του γάλλου προέδρου.

Ο πρόεδρος της Σερβίας εκτίμησε, στις δηλώσεις του για τον Τύπο, ότι «ο Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε την συνάντηση αυτή με στόχο να επιδείξει την αφοσίωση της Ευρώπης στην επίλυση προβλημάτων που εμφανίζονται εντός του ευρωπαϊκού εδάφους».

ViaDiplomacy Newsroom