Συνάντηση του προέδρου της Σερβίας με τον Δήμαρχο Αθηναίων

Το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών έλαβε από τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, σε ειδική εκδήλωση στο δημαρχιακό Μέγαρο ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Προηγήθηκε συνάντηση του δημάρχου με τον πρόεδρο της Σερβίας, παρουσία μελών του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας και της σερβικής αποστολής κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες και τις δύο πρωτεύουσες αλλά και τρόποι με τους οποίους θα γίνουν στενότερες οι σχέσεις τους.

Στη συνέχεια έγινε η τελετή βράβευσης στην αίθουσα τελετών του δημαρχιακού Μεγάρου. Κατά την τελετή ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης είπε ότι υποδέχεται τον «πρόεδρο μίας φίλης χώρας, έναν πολύπειρο πολιτικό άντρα, νομικό και φίλο της λογοτεχνίας και της ιστορίας» και ότι «τους δύο λαούς μας έχουν συνδέσει στενά η γεωγραφία και η ιστορία, αυτή η τόσο πλούσια αλλά και τόσο ταραγμένη ανά τους αιώνες ιστορική διαδρομή στην κοινή “κατοικία” μας, τη Βαλκανική Χερσόνησο».

Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ακόμα ότι είναι πάμπολλα εκείνα στοιχεία που ενώνουν τον ελληνικό με τον σερβικό λαό, «με τον οποίο συνταξιδεύουμε πάνω από 1.000 χρόνια αποκτώντας στην πορεία κοινή θρησκεία, ήθη και έθιμα, νοοτροπία και χαρακτήρα», όπως είπε. Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ακόμα ότι «μας ενώνει η ανάγκη και η επιθυμία να ζήσουμε το κοινό μας μέλλον με ειρήνη, συνεργασία και ομόνοια. Έχετε άλλωστε πολλές φορές αποδείξει έμπρακτα την πίστη σας στην θεμελίωση σχέσεων εποικοδομητικών, σχέσεων συνύπαρξης και συνεργασίας πάντοτε με σεβασμό στις διαχρονικές μας αξίες». Αναφέρθηκε ακόμα στο Βελιγράδι, την «Λευκή Πόλη», μια πρωτεύουσα που όπως είπε «οι Έλληνες ιδιαίτερα αγαπούν, όχι μόνο για τη μεγάλη της ιστορία, την ομορφιά και την ατμόσφαιρά της, αλλά και για τη σύγχρονη προσφορά της στον πολιτισμό, από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι τον Κουστουρίτσα και την Μαρίνα Αμπράμοβιτς».

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε ότι το μετάλλιο αυτό αποτελεί υποχρέωση όχι μόνο για τον ίδιο προσωπικά αλλά και για τον σερβικό λαό και ότι αναγκάζει τις πολιτικές ηγεσίες να προωθούν περαιτέρω τις φιλικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των λαών τους. «Οι δύο λαοί μας διατηρούν άριστες σχέσεις από τον Μεσαίωνα. Το Άγιον Όρος ήταν το σημείο συνάντησης των δύο πολιτισμών μας. Τη στενή και μεγάλη φιλία που υπάρχει μεταξύ των λαών μας επιβεβαιώνουν και κάποια σημεία των πόλεών μας», τόνισε ο κ. Βούτσιτς, που πήρε και θέση έναντι της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.

«Σήμερα που η Ελλάδα απειλείται στη Μεσόγειο από την Τουρκία, εμείς πρέπει να σας πούμε ότι η Σερβία θα είναι πάντα στο πλευρό και θα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σέρβος πρόεδρος και προσέθεσε: «Η Ελλάδα και η Σερβία θα παλέψουν πάντοτε μαζί, θα είμαστε μαζί και σε καλές και σε κακές στιγμές. Αυτό το μετάλλιο δημιουργεί την υποχρέωση σε εμένα να κάνω ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες στην προώθηση των ήδη άλλωστε στενών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας». Κατέληξε λέγοντας: «Ο σερβικός και ο ελληνικός λαός, αν και είναι μικροί λαοί, όταν είμαστε μαζί, είμαστε πολύ δυνατοί».

ViaDiplomacy Newsroom