Συνεχίζει την πίεση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η Ρωσία

Οι τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες σε όλον τον κόσμο θα υπερασπιστούν τους κανόνες και δε θα αναγνωρίσουν τους σχισματικούς της Ουκρανίας που υποστηρίζονται από την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Ιλαρίων του Βολοκολαμάσκ, μιλώντας στο Sputnik.

Με την φράση ” τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες σε όλον τον κόσμο” η εκκλησία της Ρωσίας προσπαθεί να πάρει έναν ρόλο τον οποίο όχι μόνο δεν δικαιούται, αλλά δείχνει την πρόθεση της να φτιάξει τον δικό της Ορθόδοξο κόσμο, που μέχρι στιγμής όμως βρίσκει χώρο μόνο στην Σερβία και μέρος της Μολδαβίας.

«Ελπίζω ότι οι τοπικές Εκκλησίες συνειδητοποιούν την καταστροφή αυτού που συμβαίνει τώρα. Και ακριβώς όπως η Σερβική Εκκλησία δήλωσε με σαφήνεια ότι δεν αναγνωρίζει την άρση του αναθέματος από τους σχισματικούς, (ότι) δεν αναγνωρίζει σχισματικούς ως κανονική Εκκλησία και ακριβώς όπως η Πολωνική Εκκλησία πρόσφατα δήλωσε το ίδιο, ελπίζω ότι και οι άλλες Εκκλησίες θα έχουν την ίδια θέση», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.

Η δήλωση αυτή ήρθε μετά το ταξίδι του  Μητροπολίτη στα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Αντιοχείας, στα οποία όμως δεν πήρε την στήριξη που θα περίμενε

ViaDiplomacy Newsroom