Συνεχίζει τους βομβαρδισμούς η Ρωσία στη Συρία- Μερική η αποχώρηση των Ρωσικών δυνάμεων

Παρά την ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου για την μερική απόσυρση του εκστρατευτικού Σώματος που η Μόσχα έστειλε πριν από έξι μήνες στη Συρία τα ρωσικά αεροσκάφη συνέχισαν και σήμερα τους βομβαρδισμούς κατά στόχων του ISIS στο μέτωπο της Παλμύρα.

Για περίπου 2 ώρες ρωσικά αεροσκάφη σφυροκοπούσαν θέσεις των ισλαμιστών, πραγματοποιώντας 10 συνολικά αποστολές. Τα ρωσικά αεροσκάφη υποστήριζαν την επίθεση των δυνάμεων του Συριακού Στρατού στην περιοχή, ο οποίος κατάφερε να απελευθερώσει νέα εδάφη σήμερα νότια της πόλης.

Την ίδια ώρα που τα ρωσικά αεροσκάφη επέδραμαν κατά στόχων του ISIS ένα Tu-154 μαζί με τρία Su-34 αναχώρησαν από την αεροπορική βάση της Λατάκειας, ενώ σύμφωνα με ρωσικές ακόμη ένα πακέτο αεροσκαφών θα αναχωρούσε το απόγευμα της Τρίτης.

Το ρωσικό αεροπορικό απόσπασμα στη Συρία αποτελείται από 4 Su-35S, 4 Su-30SM, 4 Su-27SM, 12 Su-34, 32 Su-24, 12 Su-25, 15 ελικόπτερα Mi-8 και 12 Mi-24, ενώ 25 στρατηγικά βομβαρδιστικά και πιο αναλυτικά 14 Tu-22M3, 6 Tu-95MSM και 5 Tu-160 επιχειρούν από βάσεις στο ρωσικό έδαφος.

Πάντως σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η Ρωσία δεν πρόκειται να αποσύρει το σύνολο των αεροπορικών μέσων που έχει αναπτύξει στη Συρία, ενώ θα διατηρήσει τους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 Triumf και SA-22 Greyhound και τα συστήματα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης.

Όπως αναφέρουν ρωσικές πηγές από τη Συρία θα αποσυρθούν οι Πεζοναύτες που προστατεύουν την ναυτική βάση στην Ταρτούς, το προσωπικό που χειρίζεται τα στοιχεία του πυροβολικού που έχουν αποσταλεί και αναπτυχτεί στα μέτωπα της Συρίας χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν αυτά τα στοιχεία θα αποσυρθούν.

Πιο αναλυτικά οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει στην Συρία πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών τύπου BM-30 Smerch, TOS-1A, BM-27 Uragan και ρυμουλκούμενα πυροβόλα των 152 χλστ τύπου 2A65 MTSA-B. Τα συστήματα αυτά ενδέχεται να παραμείνουν στη Συρία και να αξιοποιηθούν από το Συριακό Στρατό καθώς και από τις παραστρατιωτικές μονάδες που είναι πιστές στον Άσαντ.

Το στρατιωτικό αυτό υλικό χρησιμοποιήθηκε μαζικά κατά τα Ρωσικά πρότυπα στο μέτωπο της Χάμα όπου 300 στοιχεία πυροβολικού αναπτύχθηκαν από τις Συριακές δυνάμεις σε μήκος 800 μέτρων.

Πρόσφατα ρωσική πηγή αποκάλυψε ότι η Ρωσία παρέδωσε σε επίλεκτη Σιιτική στρατιωτική μονάδα άρματα μάχης T-90A. Τα συγκεκριμένα άρματα μάχης αντιπροσωπεύουν ότι πιο σύγχρονο διαθέτει το ρωσικό οπλοστάσιο μέχρι την έλευση του νέου άρματος μάχης Τ-14 και έχουν εντοπιστεί στα μέτωπα της Παλμύρας και του Χαλεπίου.

Όσον αφορά το στρατιωτικό προσωπικό που η Ρωσία ανέπτυξε στην Συρία υπολογίζεται στις 4,000 άνδρες και γυναίκες σημαντικό τμήμα του οποίου πρόκειται να αποχωρήσει.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.