Συνεχίζονται οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών – Η Ελλάδα αρνείται να επιβάλλει κυρώσεις

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν απελάσει μέχρι στιγμής συνολικά 151 Ρώσους διπλωμάτες ως αντίποινα για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ στη διάρκεια καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

«Μαζί με τη δική μας ανακοίνωση, παρακολουθήσατε ένα πρωτοφανές κύμα αντίστοιχων ενεργειών και απελάσεων που αποφασίστηκαν από άλλες κυβερνήσεις, παγκόσμιους εταίρους και συμμάχους μας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, το ΝΑΤΟ και αυτή τη στιγμή 25 ακόμη χώρες έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα απελάσεις 151 Ρώσων», τόνισε η Νάουερτ.

Όπως σημείωσε: «αν η Ρωσία επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει την ευθύνη της για αυτή την ευθύνη και να σταματήσει την απερίσκεπτη επιθετική της συμπεριφορά».

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει καμία επίσημη απάντηση από τη Ρωσία έπειτα από την απόφαση της Ουάσινγκτον να απελάσει 60 Ρώσους διπλωμάτες.

Η Ελλάδα και άλλες 11 χώρες “απρόθυμες” να επιβάλλουν κυρώσεις στην Ρωσία

Μέχρι στιγμής το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον δεν βρίσκουν την “στήριξη” που χρειάζονται από το σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών. 11 κράτη μέλη της ΕΕ ανάμεσα τους και η Ελλαδά η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Σλοβενία, για το δικό της λόγο η κάθε μια δεν προχώρησε σε απελάσεις Ρώσων Διπλωματών.

Ορισμένες από τις χώρες αυτές ανέφεραν πως η απέλαση διπλωματών από την Ρωσία θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών αφού ο αριθμός των διπλωματών στην χώρα τους είναι μικρός. Αυτό όμως δεν ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας όπου οι λόγοι είναι καθαρά Γεωπολιτικοί και πολιτικών ισορροπιών

Ο 3ος Παγκόσμιος είναι τόσο κοντά όσο ήταν και στην Κρίση της Κούβας

Ο γεωπολιτικός αναλυτής Φιλ Μπάτλερ μιλώντας Σπούτνικ ανέφερε πως ο κόσμος βρίσκεται τόσο κοντά σε έναν 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο όσο κοντά βρέθηκε και στην κρίση της Κούβας όταν Κέννεντυ και Χρουτσώφ “κατάφεραν” την τελευταία στιγμή να αποτρέψουν έναν πυρηνικό πόλεμο.

Η νευρικότητα της Δύσης οφείλεται και σε μεγάλο βαθμό τα νέα όπλα που παρουσίασε ο Πούτιν ο οποίος σημείωσε πως η Δύση τώρα μπορεί να πάρει στα σοβαρά την Ρωσία

ViaDiplomacy Newsroom