Συνεργασία της τουρκικής ΤΑΙ με την Indonesian Aerospace για την ανάπτυξη επιβατικού αεροσκάφους περιφερειακών μεταφορών

Ένα ακόμη επιβατικό αεροσκάφος το τρίτο κατά σειρά μετά τα αεροσκάφη TRJ-328 των 32 θέσεων και το TRJ-628 των 70 θέσεων πρόκειται να αναπτύξει η τουρκική κρατική εταιρεία ΤΑΙ.

Πρόκειται για το ελικοφόρο επιβατικό αεροσκάφος περιφερειακών μεταφορών N245, το οποίο αναπτύσσει η Ινδονησιακή κρατική εταιρεία Indonesian Aerospace (PT. Dirgantara Indonesia) πρώην IPTN (Industri Pesawat Terbang Nusantara).

Το πρόγραμμα ανάπτυξης του αεροσκάφους N245 ξεκίνησε από την Ινδονησιακή εταιρεία, η οποία υπέγραψε στις 6 Ιουλίου 2017 συμφωνία για την από κοινού σχεδίαση ανάπτυξη και κατασκευή του νέου αεροσκάφους.

Το N245 θα βασιστεί τεχνολογικά στην εμπειρία που οι δύο εταιρείες έχουν αποκτήσει από την κατασκευή του αεροσκάφους CN-235 τις προηγούμενες δεκαετίες.

Υπενθυμίζεται ότι το CN-235 σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την κοινοπραξία της Ινδονησιακής IPTN και της Ισπανικής CASA (Construcciones Aeronáuticas SA), οι οποίες μετέφεραν την τεχνολογία κατασκευής του αεροσκάφους στην τουρκική ΤΑΙ μετά από την παραγγελία που έλαβαν από την Τουρκική Αεροπορία για 52 αεροσκάφη CN-235-100M εκ των οποίων τα 50 κατασκευάστηκαν στις εγκαταστάσεις της ΤΑΙ την περίοδο 1991-1998.

Το νέο αεροσκάφος θα έχει μήκος 22,65 μέτρα άνοιγμα πτερύγων 25,81 μέτρα απόσταση μεταξύ των τροχών 3,9 μέτρα και ύψος 7,406 μέτρα. Το Ν245 θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 50 επιβάτες και το πλάτος της ατράκτου του είναι 2,7 μέτρα από τα μεγαλύτερα στην συγκεκριμένη κατηγορία των αεροσκαφών.

Το Ν245 θα εκτελεί πτήσεις σε αποστάσει 100-300 ναυτικά μίλια δηλ 185-555 χλμ συνδέοντας περιφερειακά μικρά αεροδρόμια με μεγαλύτερα με μεγαλύτερη οικονομία από τα αεριωθούμενα μεταφορικά αεροσκάφη.

Η συγκεκριμένη απόφαση της ΤΑΙ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του Ν245 επιβεβαιώνει την προσπάθεια της εταιρείας να αναπτύξει περεταίρω την εμπλοκή της στην κατασκευή αεροσκαφών πολιτικής αεροπορίας ώστε να αυξήσει την διαφοροποίηση της από τον τομέα της άμυνας.

Ουσιαστικά η ΤΑΙ προσπαθεί να απεξαρτηθεί από την αποκλειστική μέχρι σήμερα εμπλοκή στις αεροπορικές κατασκευές στον τομέα της άμυνας.

Τα τρία νέα προϊόντα που αναπτύξει ταυτοχρόνως τα αεριωθούμενα αεροσκάφη TRJ-328 των 32 θέσεων και το TRJ-628 των 70 θέσεων με την αμερικανική αλλά τουρκικών συμφερόντων εταιρεία Sierra Nevada και το ελικοφόρο Ν245 των 50 θέσεων με την Indonesian Aerospace, αποτελούν ένα μεγάλο επιχειρηματικό εγχείρημα χαμηλού όμως τεχνικού κινδύνου από το οποίο η ΤΑΙ προσδοκά πολλά.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.