Έτοιμο να ενταχτεί στο ΛΣ το επισκευασμένο περιπολικό ανοικτής θαλάσσης Αρκοί (ΛΣ 050)

Ένα ακόμη περιπολικό σκάφος ανοικτής θαλάσσης πρόκειται να παραλάβει σύντομα το Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή. Πρόκειται για το σκάφος Αρκοί (ΛΣ 050) τύπου Europatrol-250 Mk.1 το οποίο αν και είχε παραδοθεί από το ΣΔΟΕ στο Λιμενικό Σώμα το 2002, λόγω τεχνικών προβλημάτων τέθηκε εκτός υπηρεσίας πριν από 10 χρόνια.

Το 2014 το Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη», αποφάσισε να καλύψει οικονομικά το κόστος ανακατασκευής και συντήρησης του πλοίου, ώστε αυτό να καταστεί ξανά επιχειρησιακό.

Με την διάθεση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ το Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη», επανέφερε σε χρήση το πολύτιμο αυτό σκάφος, το οποίο χάρις στο μεγάλο εκτόπισμα του και μήκος μπορεί να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες του Αιγαίου, ενώ με την υψηλή ταχύτητα του μπορεί να πλεύσει σε οποιοδήποτε σημείο στο Αιγαίο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι εργασίες επισκευής και συντήρησης του σκάφους υλοποιήθηκε σε ελληνικό ναυπηγείο από Έλληνες μηχανικούς και τεχνικούς. Το σκάφος σύμφωνα με την ιστοσελίδα Naval Analyses πραγματοποίησε δοκιμές στη θάλασσα στα τέλη Νοεμβρίου και όπως φαίνεται θα παραδοθεί στο Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή σύντομα για αξιοποίηση.

Το περιπολικό σκάφος ανοικτής θαλάσσης Αρκοί (ΛΣ 050) έχει μήκος 47,3 μέτρα, πλάτος 7,5 μέτρα και βύθισμα 2,4 μέτρα. Το εκτόπισμά του σκάφους φτάνει τους 255 τόνους, ενώ χάρις στους 3 κινητήρες τύπου GEC/Paxman Valenta-16CM που διαθέτει οι οποίοι κινούν ισάριθμους έλικες μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 40 κόμβων και αυτονομία 45 ωρών με υπηρεσιακή ταχύτητα 32 κόμβων.

Αν και το σκάφος δεν διαθέτει οπλισμό μπορεί να φέρει στην πλώρη έστορα για πυροβόλο των 20 χλστ, ενώ οι προδιαγραφές επιτρέπουν την εγκατάσταση πύργου με πυροβόλο έως και 40χλστ. Ο λοιπός εξοπλισμός του Αρκοί (ΛΣ 050) απαρτίζεται από 2 ραντάρ έρευνας/ναυτιλίας Decca και τερματικό δορυφορικών επικοινωνιών INMARSAT-B.

Με την ένταξη του περιπολικού ανοικτής θαλάσσης Αρκοί (ΛΣ 050) σε υπηρεσία και των περιπολικών ανοικτής θαλάσσης Φούρνοι (ΛΣ 060) Ρω (ΛΣ 070) και Άγιος Ευστράτιος (ΛΣ 080) τύπου Sa’ar-4 καθώς και του νεοπαραλειφθέντος Γαύδος (ΛΣ 090) το Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή θα έχει σε επιχειρησιακή διαθεσιμότητα πέντε μεγάλα σκάφη για μακροχρόνιες περιπολίες στο βόρειο και νότιο Αιγαίο, ενισχύοντας την ελληνική παρουσία στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος επισκευής του Αρκοί (ΛΣ 050) απομένει η παραλαβή των τεσσάρων σκαφών τύπου «POB – 24G» κλάσης «Φαίακας» από τα έξι που έχουν παραγγελθεί συνολικά στα κροατικά ναυπηγεία «MONTMONTAZA – GREBEN d.o.o.» καθώς και η παραγγελία δύο ακόμη περιπολικών σκαφών μήκους άνω των 30 μέτρων

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.